Haruki Murakami - De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren

, door ()

De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren

Over het begin van ‘De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren’ (Atlas Contact) hangt de zwarte sluier van de diepste melancholie. De twintigjarige student Tsukuru Tazaki wordt ruw verstoten uit het vriendengroepje dat sinds de middelbare school ‘een perfecte vijfhoek’ vormde. Hij heeft geen idee van de beweegredenen van zijn vier vrienden, houdt het er overdreven schuldbewust maar op dat hij ‘iemand zonder enige inhoud’ is, en geeft zich over aan het deprimerende Niets. Vijf maanden lang rouwt hij, een hoopje ellende kamperend in het voorportaal van de dood.

Zestien jaar later is Tsukuru gediplomeerd ingenieur en bouwt hij om den brode stations, maar verder lijkt het ‘verdomme net of mijn leven stil is blijven staan’. Die emotionele stilstand blokkeert ook de relatie met zijn nieuwe vriendin en dus tijgt Tsukuru op onderzoek. Hij bezoekt vrienden van vroeger en reconstrueert stap voor stap de gebeurtenissen van zestien jaar terug, om uiteindelijk (een versie van) de hele puzzel te leggen in een zomerhuisje in uitgestrekte Scandinavische bossen.

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan