Brecht Evens - De liefhebbers

, door ()

In zijn vorige, alom bejubelde striproman 'Ergens waar je niet wil zijn' puurde Brecht Evens literatuur uit flinterdun gesneden banaliteiten die hij met wasknijpers vasthing aan een al even dunne rode draad, eerder dan aan een duidelijke verhaallijn. In zijn nieuwe boek 'De liefhebbers' (Oogachtend) kiest hij wél voor een klassieke verhaalstructuur, en met succes.

7352_catalogue_11769_detail.jpg

Een kunstenaar – Pieterjan heet-ie – laat zich overhalen om deel te nemen aan de eerste editie van een kunstbiënnale in het fictieve dorpje Beerpoele. Dat hij daarmee eigenlijk op de vlucht gaat, bijvoorbeeld voor zijn kunstenaarschap dat aan de grond blijft warmdraaien, geeft Evens alleen impliciet mee.

In de eerste drie pagina's oreert Pieterjan over de taak van de kunstenaar, terwijl op de voorgrond amateurschilders op een krukje voor een ezel zitten; in de volgende spread – een machtig, George Grosz-achtig tableau vivant van een nacht in de grootstad – draagt hij een dienblad met lege glazen rond op een vernissage die overduidelijk níét de zijne is.

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

Humo cover Nu in
Humo
De website van Humo maakt gebruik van cookies.   Meer info   Deze melding niet meer weergeven