Julian Barnes - Het tumult van de tijd

, door ()

Het tumult van de tijd

Ook zijn nieuwste (Atlas Contact) draagt Barnes, over de grenzen van de dood heen, op ‘aan Pat’. ‘Het tumult van de tijd’ bezit gelukkig meer dan voldoende slagkracht om die moeilijke overtocht te maken.

Het ‘tumult’ uit de titel verwijst naar de woelige periode vlak voor, tijdens en na het bewind van Stalin in Rusland. Een periode waarin Barnes’ eigen metier, het schrijverschap, erg te lijden had onder het juk van de politiek, en kunstkritiek (ha!) nog verregaande, want levensbedreigende consequenties kon hebben. De bekendste componist die afwisselend door de Sovjet-Unie werd gedoogd, verguisd, verboden en opnieuw in ere hersteld, was Dmitri Sjostakovitsj. Over Sjostakovitsj werd al veel geschreven, maar Barnes zou Barnes niet zijn als hij diens levensverhaal niet meteen aanwendde om zinnige dingen te zeggen over kunst, politiek en het wankele leven op de grens daartussen. Sjostakovitsj stond al tijdens zijn leven bekend als een bange man – een briljante componist weliswaar, maar ook iemand die, buiten de zekerheid van notenbalken en toonafstanden, wat verloren liep in het leven.

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan