Team William - Team William

cd-reviews Dinsdag 16 juni 2009 - 15u30, door (godb)

Mogen wij hier even citeren uit wat wij één dag na de finale van Humo's Rock Rally 2008 in een onverantwoord interessante kwaliteitskrant lazen? 'De tijdsgeest vertoefde elders gisteren. Waar waren de punkfunk, de Franse electro of de vrouwelijke, soulvolle singer-songwriters? Uit de wedstrijd geweerd?'

5909_catalogue_9890_detail.jpg

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Toptracks:

  • You Have My Heart, Okay
  • Lord of the Dogs
  • 70%

En: 'De jury koos voor loeiharde metal en niet voor lef.'

We zijn nu anderhalf jaar later, en we hebben geen idee of u tegenwoordig nog vol spanning zit te wachten op punkfunk, Franse electro of een nieuwe vrouwelijke, soulvolle singer-songwriter, maar wij weten wel dat wij nog altijd zéér trots zijn op onze lefloze metalen finalisten van toen (Steak Number Eight, Jasper Erkens, The Galacticos...) én op al onze keuzes van de voorgaande edities (Novastar, Das Pop, Mintzkov, Admiral Freebee, Goose, The Van Jets, Madensuyu, Absynthe Minded, The Hickey Underworld en The Black Box Revelation werden allemaal ontdekt in de Rock Rally!)

En bij dat indrukwekkende rijtje mag u vanaf nu ook Team William zetten, want de bronzen medaille van de jongste editie (door diezelfde onverantwoord interessante krant toen overigens omschreven als 'een punkgroep') heeft namelijk zonet een nogal geweldige debuutplaat gemaakt, volgens een nochtans zeer eenvoudig recept: schrijf twaalf volstrekt onweerstaanbare popsongs en stans die vervolgens op één cd.

De weelde wordt al meteen duidelijk bij opener 'London Lofi': één van de sterkste nummers van de Rock Rally, maar hier alleen maar een opwarmertje voor het échte werk. Zoals 'You Have My Heart, Okay' (zonnige powerpop hors catégorie) of het lichtjes kierewiete maar net daarom zo geweldige 'Lord of The Dogs', dat gewoonweg álles heeft wat een goede popsong volgens ons moet hebben - ja, zélfs een koebel!

Het verrassende is dat Ninove's finest dat torenhoge niveau zowat de hele plaat lang blijven halen: 'First Snow' is heel erg mooi opgebouwd, en het ronduit wonderlijke '70%' - werkelijk perfect radiovoer - kan zo naast 'Time to Pretend' van MGMT gaan staan: 't is zo'n song waarvan je meteen beseft dat hij zich op geruite sloffen en met een frisgekoeld biertje bij de hand in een gerieflijke fauteuil in je hersenen gaat nestelen, om daar de eerste veertien dagen lekker te blijven hangen.

Ook bij 'Hotel' weet je al na drie seconden: hup, we zijn vertrokken voor nóg zo'n geweldige popsong met een door iedereen meefluit en -zingbaar refrein. Een voorgevoel dat exact 2'54'' later helemaal blijkt te zijn uitgekomen.

Met 'Last Man on the Moon' wordt de voet even van het gaspedaal gehaald, maar ook dat meer ingetogen werk blijkt Team William ondertussen helemaal te beheersen. En in 'Judo Kid' moet een oersimpel maar zeer effectief gitaarriedeltje op de tatami tegen een wel zéér debiele tekst ('I wish I was a dandy stealing off your panties, I wish I had a bloody fist, we are gangsters, we hang around!') maar gelukkig haalt de song het van de lolbroekerij met een zuivere ippon. 

Ach ja, we zouden kunnen zeggen dat 'You Look Familiar' een net iets te onhandig vermomde coverversie van 'Debaser' van de Pixies lijkt, maar dat is detailkritiek. Zeker omdat daarna nog 'Peptalk' volgt: een pakkende, ingetogen beginnende maar ergens halverwege openbarstende parel, en het gedroomde slotakkoord voor dit excellente debuut.

Bij het vakje 'Sounds like...' heeft Team William op hun MySpace '...summer has finally begun' ingevuld. Zo is dat, boys.

Voorbeluisteren

Links

5 reacties

reageer ook 

Woensdag 17 februari 2010 - 22u23

white collar criminal

uitschieters zijn 70% en peptalk; vooral 70% is ongewoon qua structuur en daarin hoor ik echo's van suede (brett anderson's oehoe's) en zelfs van zita swoon. Peptalk is een song die je vastpakt en niet meer loslaat tot het einde; ik vraag me af of het nog sterker zou zijn zonder "ontsporing" op het einde ;-) sterke plaat "veur manen van ninof"!

 

Vrijdag 19 juni 2009 - 22u57

Blackboxrevelationboy

5 sterren vr die mannen maar er is idd nog niet veel materiaal. Maar dat komt nog wel.... Hun eerste album doet verlangen naar meer!

 

Vrijdag 19 juni 2009 - 22u05

aquajulner

Goede plaat maar humo overdrijft hier weer hoor!3 sterren hoogstens,, zo briliant als Humo en Focus zeggen is Team William nu ook weer niet, nu gewoon nog even wachten en zien wat ze verder doen,

 

Vrijdag 19 juni 2009 - 14u38

Blackboxrevelationboy

Team William is zaaaaaaaaalig. Laat die mannen nog maar effkes in de humo top twintig staan!

 

Reageer ook

Humo login:

(wordt nooit getoond)

Of login met facebook:

Nu in Humo

cd

Het beste volgens Humo in 2014: de cd top 40 (deel 4)

  Vrijdag 19 december 2014 - 10u23

Een klein dozijn gekneusde ribben, twee blauwe ogen, een gescheurde milt en een schedelbreuk later werd in het Ohm-hok besloten om van Humo’s top 20 van 2014 voor de aardigheid een top 40 te maken. Vandaag krijgt u deel 4. Geniet ervan, en aan (fvd): beterschap! Lees meer

cd

Het beste volgens Humo in 2014: de cd top 40 (deel 3)

  Donderdag 18 december 2014 - 09u23

Een klein dozijn gekneusde ribben, twee blauwe ogen, een gescheurde milt en een schedelbreuk later werd in het Ohm-hok besloten om van Humo’s top 20 van 2014 voor de aardigheid een top 40 te maken. Vandaag krijgt u deel 3. Geniet ervan, en aan (fvd): beterschap! Lees meer

cd-reviews - Archief

Zoeken in cd-reviews:

Reviews per artiest:

Reacties en commentaren

cd-reviews

Jouw aanraders

De website van Humo maakt gebruik van cookies.   Meer info   Deze melding niet meer weergeven