'Televisiepraktijken sinds 1962': Wim T. Schippers

'Er zijn mensen die vóór ze doodgaan nog een wereldreis willen maken. Alsof ze zich die na hun dood nog zullen herinneren!' Onlangs verscheen 'Wim T. Schippers' Televisiepraktijken sinds 1962' op dvd.

13355_WimTSchippers250.jpg
© Stephan Peleman

Een approximatieve dubbelgangster van wijlen de Nederlandse koningin Juliana zit ten paleize spruitjes schoon te maken. 'Dat is nou een karweitje dat ik me door niemand uit handen laat nemen,' zegt ze, 'en weet u wat zo fijn is? De gewone mensen doen het ook.' Het is een klassieke scène uit 'Barend is weer bezig!', een programma van Wim T. Schippers uit 1972. De koningin wordt geïnterviewd door het personage Barend Servet, en zegt aangaande spruitjes ook nog: 'Zal ik u eens wat vertellen? Wij eten geen spruitjes. We gooien ze weg. En als we ze niet weggooien geven we ze aan een kindertehuis. Maar ik heb liever dat u dat niet opschrijft.' Waarna Barend Servet hardop noteert: 'Schrijven wij niet op.'

 

Zesendertig jaar na de feiten moet ik er nog steeds om lachen, ook dankzij de uitvinding van de dvd. Laatst verscheen namelijk 'Wim T.Schippers' Televisiepraktijken sinds 1962' op deze wonderlijke beeld- en geluidsdrager, een verzameling van zowat alle uitmiddelpuntige, gewiekst doldraaiende en uitgekiend chaotische programma's waarmee Wim T. Schippers naam en faam gemaakt heeft: 'We gooien er met de pet naar, maar wél raak,' zei hij destijds over zijn tegen alle gangbare ideeën over televisie indruisende methodiek.

Om dit Humo-artikel verder te kunnen lezen,
kiest u één van deze opties:

IK KOOP DIT ARTIKEL

IK KOOP HUMO DIGITAAL 2 MAANDEN
+ 1 MAAND GRATIS

Ik heb al een abonnement

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

Humo cover Nu in
Humo
De website van Humo maakt gebruik van cookies.   Meer info   Deze melding niet meer weergeven