Een Web van leugens: draadloos internetten kan uw gezondheid ernstig schaden

13359_internetwifiart.jpg
Neem uw Humo 3423 van 11 april 2006 op pagina 18 en lees: 'We zullen de gevaren pas inzien als het voor veel mensen al te laat is.' Het was de kop boven een stuk over de gevaarlijke straling van gsm-masten, en het maakte blijkbaar indruk: in de weken daarna werd Open Venster overspoeld door ongeruste brieven. U mag straks opnieuw in de pen kruipen, want er trekt hier wéér iemand aan de alarmbel: ook draadloos internetten - WiFi voor de techneuten - (b)lijkt nu niet bepaald gezond te zijn.

Een béétje computer hangt tegenwoordig niet langer aan een sliert kabels. Vlotjes want draadloos het World Wide Web op in de tuin of op een zonnig terrasje, in stations, luchthavens, scholen en ziekenhuizen: dankzij de Wireless Fidelity- of WiFi-technologie is het geen punt meer. Maar de gepulste elektromagnetische straling - simpeler gezegd: microgolven - die daarbij vrijkomt, gaat dwars door alles heen. Zorgwekkend, vinden veel wetenschappers, want de 'smog' van al die straling vormt stilaan een bedreiging voor de volksgezondheid.

WiFi (ook bekend als Wlan of Wireless Local Area Network) is een vrij recente vinding, maar het functioneert net zoals gsm's en antennes met gepulste elektromagnetische straling (alleen is de stralingsfrequentie nog hoger). Verscheidene wetenschappers hebben al gewaarschuwd voor de gezondheidsrisico's, maar hun bezwaren werden weggewuifd door collega's, die hun onderzoek veelal gesponsord wisten door de industrie en telecomoperatoren. Helaas: proeven op dieren en celculturen en experimenteel en epidemiologisch onderzoek laten zien dat er echt wel reden tot ongerustheid is.

 

Om dit Humo-artikel verder te kunnen lezen,
heeft u een abonnement nodig:

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan