Dossier Klimaat (2): Serge de Gheldere, de Vlaamse ambassadeur van Al Gore

13852_sergedegheldere356.jpg

De échte Al Gore vertoeft het gros van zijn tijd in de Verenigde Staten, maar voor onze contreien heeft hij een waardige vervanger aangewezen. Serge de Gheldere werd eind vorig jaar in drie dagen tijd klaargestoomd tot een soort mini-Al Gore en vecht sindsdien met net zoveel vuur tegen de opwarming van het klimaat: 'We zullen onze CO2-uitstoot met 90 procent moeten terugschroeven.'

We spreken hem tussen twee lezingen door in zijn Leuvense KMO. De weersomstandigheden zijn ideaal voor een 'klimaatgesprek': 't is pas april, maar de hemel is azuurblauw en de thermometer piekt een eind boven de twintig graden. De Gheldere toert al een paar maanden door Vlaanderen met zijn versie van Al Gores 'ongemakkelijke waarheid'. Om zijn CO2-uitstoot een beetje te drukken schoof Toyota hem een hybride Prius onder de kont: geen overbodige luxe, want het zijn bijzonder drukke maanden voor de man uit Overijse.

SERGE DE GHELDERE « Eigenlijk heb ik tegenwoordig drie jobs. Ik heb een eigen bedrijfje, Futureproof/ed, dat zich bezighoudt met ecologisch design en duurzaam ondernemen. Ik ben gasthoogleraar bij Groep T in Leuven. En dan investeer ik natuurlijk heel wat tijd in The Climate Project: nooit verwacht dat dat zo'n succes zou worden.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan