De 7 Hoofdzonden volgens Paul Banks (Interpol)

humo-archief Dinsdag 2 oktober 2007 - 12u00

Paul Banks over de rest van Interpol: 'Ik geloof niet in het conflictmodel, maar het is helaas wél op ons van toepassing.'

13879_interpolpaulbanksart.jpg

Een zwoele avond in de Indian summer van 2007, de donkere drankgelegenheid Pete's Candystore in Williamsburg, Brooklyn. Terwijl onze gesprekspartner nog maar eens twee Alabama Slammers bestelt, laten wij 'Your Pretty Face Is Going To Hell' van The Stooges uit de jukebox galmen. Mocht u, afgaand op de foto bij deze tekst, denken dat die gesprekspartner Paul Banks was, zanger-gitarist van het glorieuze Interpol, dan zit u ernaast. Wie het wél was gaat u vanzelfsprekend niks aan.

Maar ter zake. Eerder die dag hadden we Paul Banks geïnterviewd in een kale, lelijke, dankzij de zoemende airconditioning en de onverbiddelijke TL-lampen hondskille conference room ergens op de negende verdieping van het MTV-gebouw op Broadway en 9th Street - evengoed een oord van verderf, natuurlijk. Die van Interpol, tot nader order New York's finest ('They'd make Rocky leave Philadelphia', zoals we over een de luxe-burger op een menukaart lazen), zitten midden in het Amerikaanse hoofdstuk van hun wereldtournee: gisteren Boston, morgen de langverwachte homecoming gig in Madison Square Garden. Binnenkort komen ze naar Vorst Nationaal, maar eerst: de 7 Hoofdzonden.

''Ik wantrouw vrouwen. Alle vrouwen''

 

Traagheid

HUMO Je bent berucht om je hekel aan interviews. Had je dat werkaspect van het muzikantenvak onderschat?

PAUL BANKS « Ja, maar ik had er vooral een veel te naïef beeld van. Ik dacht dat iedereen me fantastisch en cool zou vinden, dat we alleen maar schitterende recensies zouden krijgen en dat de algemene consensus zou zijn dat wij de beste band ter wereld waren. Ik stond er niet bij stil dat er ook zoiets bestaat als negatieve kritiek.»

HUMO Daarover later meer. Ben je lui?

BANKS « Enorm. 't Is te zeggen: ik kan me niet ontspannen, I can't stop doing stuff. Maar ik heb ook periodes waarin alles me te veel is. Daardoor loop ik constant rond met het gevoel dat ik geen klop uitvoer.»

HUMO Nick Cave trekt naar kantoor om te werken. Jullie zonderen je met z'n allen af. Ga jij ook nog eens apart zitten om de teksten te schrijven?

BANKS « Nick Cave schrijft boeken, werkt mee aan films - die is altijd met iets bezig. Dat kan ik niet zeggen.

» Ten tijde van 'Antics' (hun tweede plaat, uit 2004, red.) woonde ik samen met mijn toenmalige vriendin, en toen heb ik speciaal een appartement gehuurd om te werken. Het was winter, dus ik kon niet naar het park. En in een café word je gestoord door andere muziek. Dus ging ik elke dag naar dat werkhok, enfin, elke nacht: van negen uur 's avonds tot vijf uur 's ochtends. Heel die plaat is daar geschreven. 't Is zoals Edison zei: 'Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration.'»

HUMO In de Bijbelse zin van het woord betekent traagheid: niet genoeg je best doen om een goed mens te zijn.

BANKS « Ik denk dat ik een beter mens ben dan veel anderen. Ik doe toch mijn best om zo weinig mogelijk mensen pijn te doen.

» Naar mijn gevoel zijn Europeanen directer dan Amerikanen: als ze kwaad zijn, tonen ze dat meteen. Bij ons broeit er meer onder het oppervlak: dingen als macht en dominantie. In relaties probeert de één de ander onder zich te krijgen. I don't do any of that shit. Ik sta ook niet toe dat iemand dat bij mij probeert.»

HUMO Niettemin loopt er door 'Our Love to Admire', jullie laatste plaat, een onderstroom van spijt over wat je anderen hebt aangedaan.

BANKS « Ik héb natuurlijk mensen gekwetst, op de Grote Manier. Badly. En natuurlijk voel ik me daar schuldig over. Maar het leven is nu eenmaal een leerproces. Die plaat is ook geen verontschuldiging. Er staat één song op die je kan interpreteren als een manier om sorry te zeggen, maar dan tegen iemand die ik nog nooit heb ontmoet.»

HUMO De actrice in 'The Heinrich Maneuver'!

BANKS « Nee. Ik heb het over de eerste song op de plaat ('Pioneer to the Falls', red.). Een heel persoonlijk nummer, ook al gaat het dus over iemand die ik nog nooit heb gezien. Het ligt voor de hand wie het is, maar niemand komt erop. Denk maar eens diep na.»

0 reacties

reageer ook 

Reageer ook

Humo login:

(wordt nooit getoond)

Of login met facebook:

Nu in Humo

cd

Het beste volgens Humo in 2014: de cd top 40 (deel 4)

  Vrijdag 19 december 2014 - 10u23

Een klein dozijn gekneusde ribben, twee blauwe ogen, een gescheurde milt en een schedelbreuk later werd in het Ohm-hok besloten om van Humo’s top 20 van 2014 voor de aardigheid een top 40 te maken. Vandaag krijgt u deel 4. Geniet ervan, en aan (fvd): beterschap! Lees meer

cd

Het beste volgens Humo in 2014: de cd top 40 (deel 3)

  Donderdag 18 december 2014 - 09u23

Een klein dozijn gekneusde ribben, twee blauwe ogen, een gescheurde milt en een schedelbreuk later werd in het Ohm-hok besloten om van Humo’s top 20 van 2014 voor de aardigheid een top 40 te maken. Vandaag krijgt u deel 3. Geniet ervan, en aan (fvd): beterschap! Lees meer

Humo 3876/51 16/12/2014Humo 3875/50Humo 3874/49 25-11-2014Humo 3873 25/11/2014Humo 3872 18/11/2014Humo 3871 10/11/2014

Jouw aanraders

De website van Humo maakt gebruik van cookies.   Meer info   Deze melding niet meer weergeven