Ed Templeton, skateboarder, kunstenaar en ondernemer

humo-archief Dinsdag 2 april 2013 - 06u11, door (jvb)

Professioneel skateboarder, ethisch ondernemer, veganistische schoenontwerper, kunstenaar, geheelonthouder en al meer dan de helft van zijn veertigjarige leven samen met zijn eerste grote liefde: dat is de Californiër Ed Templeton

ed templeton

In de Antwerpse Tim Van Laere Gallery hangt hij persoonlijk zijn werken aan de muur. 'Ooit al eens in een ventilator gepraat? Doen!'

'Het leek me wel wat om mijn eigen baas te zijn'

HUMO Jouw werk lijkt sterk bepaald door het toeval: dingen die je plots ziet of meemaakt, zonder dat je ernaar zoekt.

Templeton «Ik heb geen masterplan, nee, als dat je vraag is, maar soms heb ik op voorhand wel een idee. Het schilderij 'Screaming into the Fan' is bijvoorbeeld ontstaan uit een herinnering: als kind praatte ik vaak in een ventilator. Ooit al gedaan? Het doet je stem klinken als Darth Vader.»

Of neem 'No regrets', waarop twee gehangenen geschilderd zijn: dat heb ik van een politieke cartoon die ik ooit heb gezien in Tate Britain in Londen. Daar zeiden de twee gehangenen iets grappigs over de president; ik vond het lollig om die mannen te laten zeggen dat ze geen spijt hebben. Het lijkt morbide, maar als je de tekst leest, is het komisch, niet deprimerend.»

HUMO Ook als skater lijk je het onverwachte te omarmen: je richtte op je eenentwintigste je eigen skateboardbedrijf op. Zonder geld, als we goed zijn ingelicht.

Templeton «Ik moest wel. In 1994 ben ik weggegaan bij mijn sponsor. Een pro skater zonder sponsor: heel eng gevoel. Het leek me wel wat om mijn eigen baas te zijn. Ik had ideeën en creativiteit, maar geen geld – je bent goed ingelicht. Ik ben op een vriend afgestapt en heb hem gevraagd om samen iets op te starten. Dat is Toy Machine Bloodsucking Skateboard Co. geworden. Tot op vandaag, twintig jaar later, hebben we enkel een handshake deal - geen contracten. Ik kan het niet zonder hem en hij niet zonder mij.»

HUMO Leg eens uit: waarom hou je van skateboarden?

Templeton «Als kind zag ik eens twee oudere jongens voorbij komen op hun skateboard: hup, op het voetpad, hup, van het voetpad. Zo cool! Zelf had ik al weleens geskateboard, maar als ik op die stoep wilde, moest ik afstappen, plank oprapen, stoep op, en dan kon ik pas verder. Zij spróngen gewoon. Dat wilde ik ook leren.»

Al snel was skateboarden niet meer alleen een manier om van punt a naar punt b te gaan: het werd de ultieme vrijheid. Ik begon trucjes te leren, las over stunts in tijdschriften die ik daarna zelf uitprobeerde. Voor ik het wist, nam het al mijn tijd in beslag. Niets anders boeide me nog, mijn schoolwerk al helemaal niet.»

0 reacties

reageer ook 

Reageer ook

Humo login:

(wordt nooit getoond)

Of login met facebook:

Nu in Humo

cd

Het beste volgens Humo in 2014: de cd top 40 (deel 4)

  Vrijdag 19 december 2014 - 10u23

Een klein dozijn gekneusde ribben, twee blauwe ogen, een gescheurde milt en een schedelbreuk later werd in het Ohm-hok besloten om van Humo’s top 20 van 2014 voor de aardigheid een top 40 te maken. Vandaag krijgt u deel 4. Geniet ervan, en aan (fvd): beterschap! Lees meer

cd

Het beste volgens Humo in 2014: de cd top 40 (deel 3)

  Donderdag 18 december 2014 - 09u23

Een klein dozijn gekneusde ribben, twee blauwe ogen, een gescheurde milt en een schedelbreuk later werd in het Ohm-hok besloten om van Humo’s top 20 van 2014 voor de aardigheid een top 40 te maken. Vandaag krijgt u deel 3. Geniet ervan, en aan (fvd): beterschap! Lees meer

Humo 3876/51 16/12/2014Humo 3875/50Humo 3874/49 25-11-2014Humo 3873 25/11/2014Humo 3872 18/11/2014Humo 3871 10/11/2014

Jouw aanraders

Reacties en commentaren

De website van Humo maakt gebruik van cookies.   Meer info   Deze melding niet meer weergeven