Ed Templeton, skateboarder, kunstenaar en ondernemer

humo-archief Dinsdag 2 april 2013 - 06u11, door (jvb)

Professioneel skateboarder, ethisch ondernemer, veganistische schoenontwerper, kunstenaar, geheelonthouder en al meer dan de helft van zijn veertigjarige leven samen met zijn eerste grote liefde: dat is de Californiër Ed Templeton

ed templeton

In de Antwerpse Tim Van Laere Gallery hangt hij persoonlijk zijn werken aan de muur. 'Ooit al eens in een ventilator gepraat? Doen!'

'Het leek me wel wat om mijn eigen baas te zijn'

HUMO Jouw werk lijkt sterk bepaald door het toeval: dingen die je plots ziet of meemaakt, zonder dat je ernaar zoekt.

Templeton «Ik heb geen masterplan, nee, als dat je vraag is, maar soms heb ik op voorhand wel een idee. Het schilderij 'Screaming into the Fan' is bijvoorbeeld ontstaan uit een herinnering: als kind praatte ik vaak in een ventilator. Ooit al gedaan? Het doet je stem klinken als Darth Vader.»

Of neem 'No regrets', waarop twee gehangenen geschilderd zijn: dat heb ik van een politieke cartoon die ik ooit heb gezien in Tate Britain in Londen. Daar zeiden de twee gehangenen iets grappigs over de president; ik vond het lollig om die mannen te laten zeggen dat ze geen spijt hebben. Het lijkt morbide, maar als je de tekst leest, is het komisch, niet deprimerend.»

HUMO Ook als skater lijk je het onverwachte te omarmen: je richtte op je eenentwintigste je eigen skateboardbedrijf op. Zonder geld, als we goed zijn ingelicht.

Templeton «Ik moest wel. In 1994 ben ik weggegaan bij mijn sponsor. Een pro skater zonder sponsor: heel eng gevoel. Het leek me wel wat om mijn eigen baas te zijn. Ik had ideeën en creativiteit, maar geen geld – je bent goed ingelicht. Ik ben op een vriend afgestapt en heb hem gevraagd om samen iets op te starten. Dat is Toy Machine Bloodsucking Skateboard Co. geworden. Tot op vandaag, twintig jaar later, hebben we enkel een handshake deal - geen contracten. Ik kan het niet zonder hem en hij niet zonder mij.»

HUMO Leg eens uit: waarom hou je van skateboarden?

Templeton «Als kind zag ik eens twee oudere jongens voorbij komen op hun skateboard: hup, op het voetpad, hup, van het voetpad. Zo cool! Zelf had ik al weleens geskateboard, maar als ik op die stoep wilde, moest ik afstappen, plank oprapen, stoep op, en dan kon ik pas verder. Zij spróngen gewoon. Dat wilde ik ook leren.»

Al snel was skateboarden niet meer alleen een manier om van punt a naar punt b te gaan: het werd de ultieme vrijheid. Ik begon trucjes te leren, las over stunts in tijdschriften die ik daarna zelf uitprobeerde. Voor ik het wist, nam het al mijn tijd in beslag. Niets anders boeide me nog, mijn schoolwerk al helemaal niet.»

0 reacties

reageer ook 

Reageer ook

Humo login:

(wordt nooit getoond)

Of login met facebook:

Nu in Humo

eddy merckx

Humo sprak met Eddy Merckx: 'Ik heb altijd voor België gekoerst. Nooit voelde ik me Vlaming of Waal'

  Dinsdag 22 april 2014 - 06u10

Eddy Merckx noemt Luik-Bastenaken-Luik, de Ardennenklassieker die nu zondag voor de honderdste keer gereden wordt, zijn favoriete koers. Hij won vijf edities, maar dat hadden er net zo goed meer kunnen zijn. We namen naast hem plaats in de zetel in zijn hoeve in Sint-Brixius-Rode. De beste wielrenner wilde niet over Armstrong praten, over al de rest wel. Lees meer

'Topdokters': twee dagen in het spoor van Guido Dua en Mania De Praeter

'Topdokters': twee dagen in het spoor van Guido Dua en Mania De Praeter

  Dinsdag 22 april 2014 - 06u00

‘Als mijn hand nu uitschiet, kunnen de vier ledematen verlamd zijn. Maar wees gerust: dat gaat niet gebeuren.’ Neurochirurgen Guido Dua en Mania De Praeter, topdokters uit de gelijknamige docureeks op Vier, opereren op het scherp van de snee. Humo liep twee dagen in hun spoor en zag hoe ze de ene dag een leven redden en er de volgende dag één nederig uit handen moeten geven. ‘Ook na een tegenslag moeten we er mentaal staan.’ Lees meer en bekijk een filmpje (1 reactie)

abo button
promobtn ipad
Humo 3842 22/04/2014Humo 3841 15/04/2014Humo 3840 08/04/2014Humo 3839 01/04/2014Humo 3838 25/03/2014Humo 3837 18/03/2014

Schrijf je in op Humo's wekelijkse nieuwsbrief!

Wil je als eerste op de hoogte zijn
van wat er leeft op Humo.be?
Vul hier je e-mailadres in:

Jouw aanraders

De website van Humo maakt gebruik van cookies.   Meer info   Deze melding niet meer weergeven