'Ik wil ook een lief': een getuigenis

, door (hvt)

Op VIER start vanavond de reeks ‘Ik wil ook een lief’, waarin jongeren met een beperking op zoek gaan naar die o zo moeilijk te lokaliseren Ene Ware. Voor Humo de geknipte aanleiding om bij dottie.be (de enige sociale netwerksite van het land voor mensen met een beperking) te polsen of enkele leden van de site hun al dan niet succesvolle zoektocht met ons willen delen.

lief
© Saskia Vanderstichele

De respons is haast instant: nog nooit kregen onze inbox en voicemail zoveel berichten te slikken van bereidwillige getuigen. Jong en oud stelt zich kandidaat, allemaal mannen. Voor sommigen kunnen we niet snel genoeg langskomen met onze recorder. Of nog beter: met een lief.

Dus laat Humo zich bijscholen – hey, de bladenmarkt is toch om zeep – en ontpoppen we ons heel even tot datingbureau. Voor Glenn Callewaert (21), bijvoorbeeld. Ook hij had zich kandidaat gesteld voor het programma, maar helaas: hij was niet bij de happy few.

Glenn «Ze hadden al te veel kandidaten met autisme. Een grote teleurstelling. Ik had me er al helemaal op ingesteld. Ik had zelfs al cadeautjes gekocht voor de vriendin die ik via het programma zou leren kennen. Zo ben ik nu eenmaal: ik bereid altijd alles tot in de puntjes voor.»

HUMO Wat maakt het zo moeilijk voor jou om iemand te ontmoeten?

Glenn «Het kost me veel moeite contacten te leggen. Ik woon nu sinds een jaar alleen. In het begin had ik de neiging mezelf op te sluiten in m’n appartement. Ik kwam alleen buiten om te werken – ik ben bediende bij Colruyt. Toen heb ik beslist dat ik beter wat vrienden kon gaan zoeken.

»Eerst ben ik gaan aankloppen bij organisaties speciaal voor mensen met een beperking, maar daar voelde ik me niet zo thuis. Daarna ben ik naar het jeugdhuis gegaan. Voor anderen is dat misschien eenvoudig, maar voor mij komt bij zoiets nieuws heel veel planning kijken. Eerst heb ik informatie opgezocht op het internet en het jeugdhuis bekeken op Google Streetview.

»Dan ben ik ook eens langsgelopen op een moment dat het gesloten was – kwestie van de omgeving eens te zien. Ik was heel zenuwachtig toen ik er de eerste keer binnenstapte, maar uiteindelijk viel het goed mee. In het begin waren er wel een paar mensen die van me wilden profiteren – ‘Hé Glenn, trakteer er eens eentje!’ – maar nu heb ik er een paar vrienden die het goed met me voor hebben. Toen ik na een tijdje bekende dat ik een lichte mentale beperking had, zeiden ze dat het hen helemaal niks uitmaakte.»

HUMO Heb je in het jeugdhuis ook al kennisgemaakt met een leuk meisje?

Glenn «Nog niet. Er was een meisje dat me wat aan het lijntje hield – eerst leek ze geïnteresseerd, dan weer niet – maar mijn vrienden hebben haar snel duidelijk gemaakt dat ze daarmee moest ophouden.»

HUMO Ben je al ooit verliefd geweest?

Glenn «Eén keer, nog niet zo lang geleden. Het was een gewoon meisje, zonder beperking. Ik vond dat ze er goed uitzag en ze was zo vriendelijk. Maar ik heb het verkeerd aangepakt. Omdat ik er geen idee van had hoe ik mijn gevoelens duidelijk moest maken, was ik weer op internetfora van alles gaan uitpluizen. Toen heb ik haar pralines gegeven, met achter op de doos mijn telefoonnummer. Dat vond ze wel leuk, denk ik. Maar ze dacht dat ik het puur vriendschappelijk bedoelde.

»Het waren nochtans allemaal hartvormige pralines (lacht). Dan heb ik haar een armbandje gegeven met een sleutelhanger eraan. Toen was de boodschap wél duidelijk, want ze stuurde me een berichtje: dat ze het toch niet zag zitten met mij. Daar heb ik het lang moeilijk mee gehad. Ik heb nog geprobeerd om indruk op haar te maken. Ik had zelfs nieuwe kleren gekocht en een pet – veel jongeren lopen er tegenwoordig zo bij – maar het haalde toch niks uit.

»En ik besefte zelf ook wel: als ik mezelf anders moet voordoen dan ik eigenlijk ben, dan heeft het allemaal weinig zin. Tja, mijn mama had kennelijk toch gelijk toen ze zei dat ik zulke dingen beter anders kan aanpakken.»

Bekijk de trailer van 'Ik wil ook een lief':

Humo 3811 17-09-2013

Dit artikel verscheen in:

HUMO van dinsdag 17 september 2013

Lees alle reportages

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

Trending

Humo cover Neem een
abonnement
op Humo
De website van Humo maakt gebruik van cookies.   Meer info   Deze melding niet meer weergeven