Trixie Whitley

humo-archief Maandag 4 januari 2010 - 09u45, door (jub)

Trixie Whitley is nog eens in het land. Ze heeft het eindejaar doorgebracht met haar moeder Hélène Gevaert. Hélène is de zus van Alan 'dEUS' Gevaert: dat is intussen geweten. Dat Trixie de dochter is van wijlen grote meneer Chris Whitley ook. Trixie, net tweeëntwintig geworden, speelt op 10 januari in de Roma in Antwerpen en op 15 januari in de Gentse Handelsbeurs.

19328_trixie-whitley-vanfleteren.jpg© Stephan Vanfleteren

Niet met Black Dub (haar groep met Daniel Lanois en de monumentale ritmesectie Brian Blade-Daryl Johnson, waarmee ze midden september in een handomdraai de AB uitverkocht), maar met eigen werk en een Belgische band die evenmin bestaat uit slecht volk.

''Pas nog een paar songs opgenomen met Robert Plant''

Begin maart verschijnt wereldwijd de eerste, titelloze full-cd van Black Dub (wie de filmpjes op YouTube nog niet heeft gezien, mag dat eerst even doen en een halfuurtje stil zijn); daarna trekt de groep op tournee. Wij maakten van Trixies bezoek aan haar tweede thuisland gebruik om haar even aan de mouw te trekken en te vragen hoe het met haar gaat. Al hadden we het antwoord ook zelf kunnen bedenken:

Trixie Whitley «Vree goe, ik kan echt niet klagen. Ik ben nu wel weer een beetje zenuwachtig voor mijn Belgische concerten, want hier word ik toch nog net een tikje meer onder de loep gelegd.

»Voor dat AB-optreden in september was ik bloednerveus. Het was ons eerste concert met nieuw materiaal, en dan nog meteen in België. Bovendien stond ik het grootste deel van de tijd zonder instrument op het podium: ik moest alleen zingen, en ook dat was nieuw. Gewoonlijk verstop me ik achter mijn instrument, en ik had moeite om mezelf een houding te geven. Maar de reacties in de AB waren supertof.»

HUMO In de commentaren onder de YouTube-filmpjes worden er doorgaans twee vragen gesteld: wie is die man met die baard? En: wie is dat meisje?

Whitley «Ik weet het, en ik schaam me altijd een beetje als de mensen mij wél en Lanois niet herkennen. En ik weet ook dat ik als nieuwkomer keiharde reacties mag verwachten, en dat ik mij dat te hard aantrek. Zoals ik ook altijd te kregelig reageer als ik voor de zoveelste keer met mijn vader word vergeleken.»

HUMO Je vader was dan ook niet zomaar iemand: veelgevraagd sessiemuzikant én maker van geweldig solowerk. Vanaf het moment dat jij gitaar begon te spelen, was het moeilijk om náást zijn invloed te luisteren.

Whitley «Dat is zo, en daar zal ik nooit meer van afraken. Ik ben opgegroeid met zijn geluid: zó klinkt voor mij een gitaar, al sinds ik nog een baby was.

»Ik heb het er met Daniel over gehad. Hij is ook jarenlang het hulpje geweest van Brian Eno, en nu ben ik het jong dingetje tussen de muzieklegendes. Als we samen spelen ben ik me daar totaal niet van bewust, maar ik heb wel het gevoel dat ik me tegenover buitenstaanders moet verantwoorden omdat ik met mensen als Daniel Lanois en Brian Blade mag spelen.»

U leest het volledige interview met Trixie Whitley vanaf dinsdag 5 januari in Humo 3618

Bekijk het Moodio.TV-filmpje van Trixie Whitley op het festival Linkerwoofer:Trixie Whitley (met band: Kas Longman - gitaar, Maarten Standaert op bas, Frederik Van Den Berghe op drums) op 10 januari in de Roma in Antwerpen en op15 januari in de Handelsbeurs in Gent.

0 reacties

reageer ook 

Reageer ook

Humo login:

(wordt nooit getoond)

Of login met facebook:

Nu in Humo

cd

Het beste volgens Humo in 2014: de cd top 40 (deel 3)

  Donderdag 18 december 2014 - 09u23

Een klein dozijn gekneusde ribben, twee blauwe ogen, een gescheurde milt en een schedelbreuk later werd in het Ohm-hok besloten om van Humo’s top 20 van 2014 voor de aardigheid een top 40 te maken. Vandaag krijgt u deel 3. Geniet ervan, en aan (fvd): beterschap! Lees meer

cd

Het beste volgens Humo in 2014: de cd top 40 (deel 2)

  Woensdag 17 december 2014 - 10u22

Een klein dozijn gekneusde ribben, twee blauwe ogen, een gescheurde milt en een schedelbreuk later werd in het Ohm-hok besloten om van Humo’s top 20 van 2014 voor de aardigheid een top 40 te maken. Vandaag krijgt u deel 2. Geniet ervan, en aan (fvd): beterschap! Lees meer

Humo 3876/51 16/12/2014Humo 3875/50Humo 3874/49 25-11-2014Humo 3873 25/11/2014Humo 3872 18/11/2014Humo 3871 10/11/2014

Jouw aanraders

De website van Humo maakt gebruik van cookies.   Meer info   Deze melding niet meer weergeven