Sterven zonder medische begeleiding: de opgang van zelfeuthanasie

humo-archief Maandag 22 februari 2010 - 10u30, door (jl)

Wie wil er een zachte dood sterven? Niet allemaal tegelijk! Misschien kan het als volgt: 'Als er erg weinig wordt gedronken, is er bijna geen urine of ontlasting meer en geen slijm om op te hoesten. Dit is wel comfortabel voor de stervende, omdat de kracht hiervoor afneemt. De dood wordt veroorzaakt door te stoppen met drinken, niet door met eten te stoppen. Vanwege het gebrek aan vocht kan het hart niet meer regelmatig kloppen, zodat je in de slaap aan een hartstilstand overlijdt.'

19620_zelfeuthanasie.jpg

''Als je 85 bent en genoeg hebt van alles, waarom zou je dan blijven leven?''
Het citaat komt uit 'Uitweg' (Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar) van de Nederlandse psychiater Boudewijn Chabot, een dik handboek met een aantal indringende getuigenissen, maar vooral een hoop tips, middelen en methodes om je eigen zachte dood efficiënt te organiseren zonder hulp van artsen. Chabot noemt dat 'zelfeuthanasie'. VUB-professor Wim Distelmans, pionier van de palliatieve zorg en het recht op euthanasie in België, heeft gemengde gevoelens bij het boek.

Dat het thema brandend actueel is, blijkt uit een actie die bekende Nederlanders als Mies Bouwman, Paul van Vliet en oud-ministers Jan Terlouw, Hedy d'Ancona en Frits Bolkestein, vorige week hebben opgezet. Zij pleiten voor effectieve hulp voor oude mensen (vanaf zeventig) die hun leven voltooid vinden en waardig willen sterven. Met een petitie willen ze een wetswijziging afdwingen waardoor hulp bij zelfdoding niet langer strafbaar zou zijn. Al ruim 70.000 mensen - een groot succes - hebben 'm ondertekend.

HUMO Er is blijkbaar behoefte aan dat soort handleiding?

Boudewijn Chabot «Ja, ik denk het wel. Zelfmoord is doorgaans gewelddadig en verminkend: mensen verhangen zich of gooien zich van een flatgebouw of schieten zichzelf dood. Het gebeurt meestal ook in grote eenzaamheid, en het is traumatiserend voor wie achterblijft.

Een aantal jaren geleden heb ik onderzocht hoe vaak mensen hun leven beëindigden op een niet-gewelddadige manier, in samenspraak met familie of vrienden en zonder dat er een arts aan te pas komt. Resultaat: in Nederland maken elk jaar meer dan 4.000 mensen zo een einde aan hun leven.

Bovendien ontdekte ik nog twee opvallende zaken. Driekwart van die mensen koos voor versterving, dus bewust stoppen met eten en drinken. De rest gebruikte dodelijke medicijnen. De mensen die kozen voor versterving waren voor het overgrote deel zestigplussers. Ik ontdekte ook dat de meesten geen ernstige of dodelijke ziekte hadden, maar gewoon vonden dat ze klaar waren met het leven.

Ik heb nog in Vlaanderen gewerkt, en ook daar vind je in rustoorden hoogbejaarde mensen voor wie het leven een last is en die willen sterven, ook al zijn ze niet dodelijk ziek. Als je 85 bent en geen toekomst meer ziet en gewoon genoeg hebt van alles, waarom zou je dan blijven leven? Vooral die mensen wil ik met mijn boek de hand reiken.»

Het volledige interview leest u in Humo 3625 van 23-02-10

1 reactie

reageer ook 

Zondag 23 oktober 2011 - 20u51

Omer .

Een maand en mijn schoonmoeder ging 99 worden de laatste 4 weken was er denkelijk wel iets in het hoofd ze stamelde vieze woorden ja als het einde naderde vroeg ze aan mijn vrouw ( haar dochter ) leg mij eens op mijn rug om 3 am kwam ik beneden zag niets en ging maar slapen en 1 uur later mijn vrouw Omer kom eens kijken , ok ik taste aan arm en gezicht en zegde " ze is pijnloos in haar slaap gestorven " kom vaststelling dokter dat noem ik de ZACHTE dood .

 

Reageer ook

Humo login:

(wordt nooit getoond)

Of login met facebook:

Nu in Humo

cd

Het beste volgens Humo in 2014: de cd top 40 (deel 4)

  Vrijdag 19 december 2014 - 10u23

Een klein dozijn gekneusde ribben, twee blauwe ogen, een gescheurde milt en een schedelbreuk later werd in het Ohm-hok besloten om van Humo’s top 20 van 2014 voor de aardigheid een top 40 te maken. Vandaag krijgt u deel 4. Geniet ervan, en aan (fvd): beterschap! Lees meer

cd

Het beste volgens Humo in 2014: de cd top 40 (deel 3)

  Donderdag 18 december 2014 - 09u23

Een klein dozijn gekneusde ribben, twee blauwe ogen, een gescheurde milt en een schedelbreuk later werd in het Ohm-hok besloten om van Humo’s top 20 van 2014 voor de aardigheid een top 40 te maken. Vandaag krijgt u deel 3. Geniet ervan, en aan (fvd): beterschap! Lees meer

Humo 3876/51 16/12/2014Humo 3875/50Humo 3874/49 25-11-2014Humo 3873 25/11/2014Humo 3872 18/11/2014Humo 3871 10/11/2014

Jouw aanraders

De website van Humo maakt gebruik van cookies.   Meer info   Deze melding niet meer weergeven