Humo sprak met Jan Mulder

, door (rv)

jan mulder
© Jelle Vermeersch

De ex-sterspeler van RSC Anderlecht en ex-Ajacied, tevens columnist, voetbalanalyticus en televisie-persoonlijkheid in Noord en Zuid, is in blakende welstand. Ook op deze buiige zondag draagt hij het soort aanstekelijke levenslust uit dat in zijn columns zindert – laat ik hem even citeren: ‘Je bent gelukkig thuis, de boel loopt gesmeerd, de toekomst lacht je toe, je bent op het toppunt van je kunnen, je wilt de rest van de wereld van je aantrekkelijkheid mee laten genieten, je hebt zelf ook zin (want in topvorm), alles lukt, ze komen als vliegen op de stroop af en je bent van de weeromstuit promiscue, allemaal dankzij die goede relatie. Zó zit het.’

Zijn goede relatie, die ook een haast mythisch personage in zijn columns is, heet Johanna. Ze is een dagje overgekomen uit Nieuwolda, hun woonplaats in de Nederlandse provincie Groningen. Jan heeft zijn vrouw net uitgewuifd en zegt: ‘Ik heb een weekendhuwelijk. En dat kan ik iedereen aanbevelen!’ Maar eerst even ernstig nu: tussen 1965 en 1972 zijn Johanna en Jan Mulder, zondagskinderen, erg gelukkig geweest in Brussel.

Jan Mulder «Ik ben in de loop van tientallen jaren als vaag toerist naar Brussel teruggekeerd, een toerist met een vervagend verleden bij RSC Anderlecht. Zo’n verleden waarvan je je steeds vaker afvraagt: ‘Wat wás dat nu precies?’ Maar nu ik hier één maand lang in een hotel in het centrum verblijf, is het alsof ik weer in Brussel woon. Gisteren liep ik hier met Johanna en ik zei: ‘Ach, Johanna, ónze stad!’ Johanna had hier wel willen blijven wonen – ze heeft nooit aan Amsterdam kunnen wennen. Ik dan weer wel. Maar goed, ik geniet hier overdag volop van de binnenstad en om vier, vijf uur ga ik naar mijn werk. Ik heb iets te doen in Brussel. Het leven heeft weer zin!»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan