Exclusief: Annemie Struyf op paddo's

humo-archief Maandag 20 september 2010 - 10u01, door (annemie struyf)

Begin dit jaar keek Vlaanderen en masse naar 'In godsnaam', waarin Annemie Struyf de zin en onzin van godsdiensten blootlegde, in het spoor van nonnen en zenboeddhisten, goeroes en genezers, monniken en bekeerde moslima's. Deze week verschijnt een dagboek over de vriendschap die de reeks inspireerde.

21012_Struyff-def-186.jpg© Jeroom

In 'Zij en ik' zijn de journaliste en haar terminaal zieke hartsvriendin Magdalena vastbesloten van Magadelena's laatste jaar het mooiste van haar leven te maken. Ze gaan op zoek naar God. Onderweg, op de grens tussen wijsheid en waanzin, botsen beide vrouwen niet zelden op valse profeten. In volgende exclusieve voorpublicatie maken ze kennis met een paddenstoelenman.

''Er is alleen maar niets. Je hoeft alleen maar te verdwijnen''

Nu, zovele jaren later, kan ik mij niet meer herinneren hoe we er uiteindelijk toch toe kwamen die paddenstoelen uit te proberen. Deden we het voor 'ons' boek, of was het pure nieuwsgierigheid? Nu zou ik het nooit meer durven. Maar toen besloten we ons één keer - 'en daarna nooit meer' - aan zo'n experiment te wagen.

28 september 1997

Even hadden we nog overwogen de paddenstoelenavond bij mij te laten plaatsvinden. Maar met vier jonge kinderen in mijn huis leek ons dat echt geen goed idee.

Dus is het alweer Magdalena die haar huis ter beschikking stelt. We zijn met z'n vieren. Magdalena en ik. Bob, een vriend van haar. En Wouter, de paddenstoelenman die, als bewaker, nuchter zal blijven. Eerst geeft hij wat uitleg over wat er zal gebeuren, én wat er eventueel fout kan lopen. Hij raadt ons aan het rustig te houden tijdens het experiment, veel te drinken, niet te eten en vooral binnen te blijven.

Ik: 'En wat als het fout loopt?'

Zij: 'Kan je eruit stappen als je het niet meer leuk vindt?'

Ik: 'Hoe lang duurt zo'n reis?'

Bedachtzaam antwoordt hij op onze vragen. In kleine plastieken zakjes heeft hij de gedroogde paddenstoelen meegebracht. Elk zakje schudt hij uit in een glazen kommetje. Voor elk één. Het zijn kleine, grauwe stompjes, de steeltjes flinterdun.

We eten de paddenstoelen met onze handen, als chips. Kauwend, proevend. Ze smaken best lekker. Na de eerste aarzelende hapjes eten we vlot ons kommetje leeg.

Het is rustig in Magdalena's huis. Overal branden kaarsen en op de achtergrond speelt zachte muziek. Ik ben de eerste die vertrekt. Het begint met wat duizeligheid en een vreemd, ijl gevoel in mijn hoofd. De witte muren krijgen een gele kleur en de gezichten rondom mij worden langzaam rood. Plots krijg ik het koud. Ik ga op de grond liggen en Magdalena legt een deken over mij heen. Maar ik krijg het steeds kouder en begin te klappertanden. Magdalena haalt nog meer dekens en zet haar favoriete muziek op. Het Stabat Mater van Pergolesi. Doodstil blijf ik liggen tot ik de kou langzaam voel wegtrekken en ik de kamer in een sprookjespaleis zie veranderen. Ik hoor water klateren, fris en helder. De muziek verdwijnt en komt terug als een onbekend spel van klanken en ritmes. Als ik mijn ogen sluit, voel ik mij wegdrijven naar een andere wereld. Krampachtig probeer ik mijn ogen open te houden.

2 reacties

reageer ook 

Vrijdag 24 september 2010 - 16u36

evarist

moest dit nu werkelijk op de voorpagina staan nog maar eens drugs tolereren?de jeugd nog wat meer inlichten?ik heb dank zij humo al heel wat mooie prijzen gewonnen oa een opel corsa en ben al 21j.abonee.ik heb er al meermaals aan gedacht maar nu is het gedaan ik zoek een ander tv blad.e.d brugge

 

Maandag 20 september 2010 - 13u38

Hypnotoad

Ziet er niet echt naar uit dat het een ervaren "paddenstoelenman" is, en dus ook niet die naam waardig.

 

Reageer ook

Humo login:

(wordt nooit getoond)

Of login met facebook:

Nu in Humo

eddy merckx

Humo sprak met Eddy Merckx: 'Ik heb altijd voor België gekoerst. Nooit voelde ik me Vlaming of Waal'

  Dinsdag 22 april 2014 - 06u10

Eddy Merckx noemt Luik-Bastenaken-Luik, de Ardennenklassieker die nu zondag voor de honderdste keer gereden wordt, zijn favoriete koers. Hij won vijf edities, maar dat hadden er net zo goed meer kunnen zijn. We namen naast hem plaats in de zetel in zijn hoeve in Sint-Brixius-Rode. De beste wielrenner wilde niet over Armstrong praten, over al de rest wel. Lees meer

'Topdokters': twee dagen in het spoor van Guido Dua en Mania De Praeter

'Topdokters': twee dagen in het spoor van Guido Dua en Mania De Praeter

  Dinsdag 22 april 2014 - 06u00

‘Als mijn hand nu uitschiet, kunnen de vier ledematen verlamd zijn. Maar wees gerust: dat gaat niet gebeuren.’ Neurochirurgen Guido Dua en Mania De Praeter, topdokters uit de gelijknamige docureeks op Vier, opereren op het scherp van de snee. Humo liep twee dagen in hun spoor en zag hoe ze de ene dag een leven redden en er de volgende dag één nederig uit handen moeten geven. ‘Ook na een tegenslag moeten we er mentaal staan.’ Lees meer en bekijk een filmpje (1 reactie)

abo button
promobtn ipad
Humo 3842 22/04/2014Humo 3841 15/04/2014Humo 3840 08/04/2014Humo 3839 01/04/2014Humo 3838 25/03/2014Humo 3837 18/03/2014

Schrijf je in op Humo's wekelijkse nieuwsbrief!

Wil je als eerste op de hoogte zijn
van wat er leeft op Humo.be?
Vul hier je e-mailadres in:

Jouw aanraders

De website van Humo maakt gebruik van cookies.   Meer info   Deze melding niet meer weergeven