Exclusief: Annemie Struyf op paddo's

, door (annemie struyf)

Begin dit jaar keek Vlaanderen en masse naar 'In godsnaam', waarin Annemie Struyf de zin en onzin van godsdiensten blootlegde, in het spoor van nonnen en zenboeddhisten, goeroes en genezers, monniken en bekeerde moslima's. Deze week verschijnt een dagboek over de vriendschap die de reeks inspireerde.

21012_Struyff-def-186.jpg
© Jeroom

In 'Zij en ik' zijn de journaliste en haar terminaal zieke hartsvriendin Magdalena vastbesloten van Magadelena's laatste jaar het mooiste van haar leven te maken. Ze gaan op zoek naar God. Onderweg, op de grens tussen wijsheid en waanzin, botsen beide vrouwen niet zelden op valse profeten. In volgende exclusieve voorpublicatie maken ze kennis met een paddenstoelenman.

Nu, zovele jaren later, kan ik mij niet meer herinneren hoe we er uiteindelijk toch toe kwamen die paddenstoelen uit te proberen. Deden we het voor 'ons' boek, of was het pure nieuwsgierigheid? Nu zou ik het nooit meer durven. Maar toen besloten we ons één keer - 'en daarna nooit meer' - aan zo'n experiment te wagen.

28 september 1997

Even hadden we nog overwogen de paddenstoelenavond bij mij te laten plaatsvinden. Maar met vier jonge kinderen in mijn huis leek ons dat echt geen goed idee.

Dus is het alweer Magdalena die haar huis ter beschikking stelt. We zijn met z'n vieren. Magdalena en ik. Bob, een vriend van haar. En Wouter, de paddenstoelenman die, als bewaker, nuchter zal blijven. Eerst geeft hij wat uitleg over wat er zal gebeuren, én wat er eventueel fout kan lopen. Hij raadt ons aan het rustig te houden tijdens het experiment, veel te drinken, niet te eten en vooral binnen te blijven.

Ik: 'En wat als het fout loopt?'

Zij: 'Kan je eruit stappen als je het niet meer leuk vindt?'

Ik: 'Hoe lang duurt zo'n reis?'

Bedachtzaam antwoordt hij op onze vragen. In kleine plastieken zakjes heeft hij de gedroogde paddenstoelen meegebracht. Elk zakje schudt hij uit in een glazen kommetje. Voor elk één. Het zijn kleine, grauwe stompjes, de steeltjes flinterdun.

We eten de paddenstoelen met onze handen, als chips. Kauwend, proevend. Ze smaken best lekker. Na de eerste aarzelende hapjes eten we vlot ons kommetje leeg.

Het is rustig in Magdalena's huis. Overal branden kaarsen en op de achtergrond speelt zachte muziek. Ik ben de eerste die vertrekt. Het begint met wat duizeligheid en een vreemd, ijl gevoel in mijn hoofd. De witte muren krijgen een gele kleur en de gezichten rondom mij worden langzaam rood. Plots krijg ik het koud. Ik ga op de grond liggen en Magdalena legt een deken over mij heen. Maar ik krijg het steeds kouder en begin te klappertanden. Magdalena haalt nog meer dekens en zet haar favoriete muziek op. Het Stabat Mater van Pergolesi. Doodstil blijf ik liggen tot ik de kou langzaam voel wegtrekken en ik de kamer in een sprookjespaleis zie veranderen. Ik hoor water klateren, fris en helder. De muziek verdwijnt en komt terug als een onbekend spel van klanken en ritmes. Als ik mijn ogen sluit, voel ik mij wegdrijven naar een andere wereld. Krampachtig probeer ik mijn ogen open te houden.

Humo 3655 21/09/2010

Dit artikel verscheen in:

HUMO van dinsdag 21 september 2010

Lees alle reportages

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

Humo cover Neem een
abonnement
op Humo
De website van Humo maakt gebruik van cookies.   Meer info   Deze melding niet meer weergeven