Suske en Wiske en de collaborerende cartoonist: hoe fout was Willy Vandersteen écht?

, door (ms)

21095_sw_einde-groot-126188.jpg

Lees enkele quotes uit het artikel:

  • Vandersteen zelf heeft nooit wat over zijn medewerking aan collaborerende bladen gelost. Kijk maar eens mee hoe hij met zijn verleden omspringt in één van zijn vroegste interviews, voor Ons Volk in 1947. Op de vraag of hij ook vóór de bevrijding in '44 al iets getekend had, is zijn antwoord: 'Jawel, reeds voor den oorlog had ik voor enkele kinderbladen gewerkt. En onder den oorlog ontmoette ik een uitgever die me een teekenverhaal voor een boek vroeg. Ik kreeg vijf dagen tijd.'

  • Toen Peter Van Hooydonck zijn Vandersteen-biografie publiceerde, stond daar geen woord in over Kaproen. Wist hij dan van niks? Toch wel, zei hij in 1997 aan Het Belang van Limburg: 'Als je mij als expert vraagt: 'Denk je dat die Kaproen Vandersteen is?' Dan zeg ik ja. Ook al omdat er Kaproen-cartoons in De Nationaal-Socialist (het weekblad van VNV, red.) zijn verschenen in 1943, en die tekeningen zijn zo mogelijk nog duidelijker Vandersteen. Maar ik druk er wel op dat dit alles puur speculatie is. Er zijn wel aanwijzingen, maar zeker geen harde bewijzen.'

  • Vandersteen zelf had Van Hooydonck overigens wandelen gestuurd toen die, als jonge twintiger nog, met de bewuste brochure naar Studio Vandersteen was gestapt.

Om dit Humo-artikel verder te kunnen lezen,
heeft u een abonnement nodig:

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan