Saskia Sassen, de vrouwelijke Piketty, over de sluipende economische zuivering

, door (nc)

saskia sassen
© Belga Image

‘Koppel van het jaar: Saskia Sassen en Thomas Piketty!’ retweette Sassen onlangs grappend. In het echte leven is de invloedrijke Nederlands-Amerikaanse globaliseringsexperte getrouwd met socioloog Richard Sennett , die ook al bestsellers schreef over de machteloosheid van de moderne, flexibele werknemer. Maar de koppeling van Sassen aan de Franse stereconoom Thomas Piketty ligt voor de hand.

In zijn revolutionaire boek ‘Kapitaal in de 21e eeuw’, over de ontsporende ongelijkheid, toont Piketty op basis van gegevens uit de overheidsarchieven van 25 landen aan dat het kapitalisme verantwoordelijk is voor de concentratie van welvaart in handen van een klein groepje vermogenden.

Sassen gaat nog een stap verder. In haar nieuwe boek ‘Expulsions’ beschrijft ze de meedogenloze manier waarop ‘het roofkapitalisme’ steeds meer mensen, maar ook land en natuur, letterlijk uit de samenleving stoot.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan