Niels Albert & Zdenek Stybar

humo-archief Maandag 1 november 2010 - 10u11, door (svb) en (ssl)

Het beeld is korrelig, vergeeld, trillend. We zien een groepje mannen in bonte wielertenues, ergens op het Schotse platteland, begin jaren zestig. Iemand zwaait met een witte vlag, en de mannen spurten weg - lópend. De camera registreert hoe ze op hun fietsen springen en de weide instuiven.

21221_stybalb-406.jpg© Marco Mertens

Er is geen parcours uitgetekend, de weg is alleen met pijlen aangeduid: door een beekje, over een anderhalve meter hoog muurtje, door een veenmoeras en door nog een beek - zo diep en breed dat sommige deelnemers hun fiets naar de andere oever gooien.

''Vorig seizoen was ik eerst de held en daarna de grootste sukkelaar. Dat staat jou ook nog te wachten''

Dát soort veldrijden is de twee jongemannen tegenover ons compleet vreemd. Niels Albert en regerend wereldkampioen Zdenek Stybar, allebei 24, zijn opgegroeid met autostrada's in perfect geëpileerde grasperken, slechts af en toe onderbroken door een zandbak en een balkenpartij.

Enkele quotes van Stybar en Albert

  • Zdenek Stybar «Een beetje zenuwen heb ik altijd voor een wedstrijd. Maar stress, omdat ik zou kunnen verliezen? Helemaal niet. Je kan altijd verliezen.»

  • Niels Albert «Het klopt dat ik het deze zomer rustiger heb aangepakt. Ik heb nog altijd veel op de weg gekoerst en hard getraind, maar ik heb niet meer altijd gereden om te winnen. De drang was er precies niet.»

  • Niels Albert «Een Vlaming ziet liever de underdog winnen dan de kampioen. Als je jong bent en de kampioen kan verslaan, dan hemelen ze je op, maar als jij vervolgens de beste wordt, keert een deel van het publiek zich tegen je. Dat gaat in alle sporten zo. Kijk naar Romelu Lukaku: vorig jaar was hij de held van Anderlecht en van het Belgisch voetbal; dit jaar scoort hij minder en breken ze hem direct af. Stel dat Stybar nu nog tien crossen wint: van de honderd man die nu voor hem supporteren, zullen er dan veertig voor een ander beginnen te roepen.»

  • Zdenek Stybar «Door het mountainbiken heeft Nys een drukke zomer gehad: dan is het logisch dat je er niet meteen staat. Hoe lang wordt nu al niet voorspeld dat Nys een minder jaar gaat draaien? Heel wat supporters en journalisten lijken daar wel op te wachten, maar elk jaar opnieuw bewijst hij hun ongelijk. En dat zal hij ook dit seizoen doen. Misschien komt hij wat trager op gang dan vroeger, maar als hij top is, rijdt hij volgens mij nog altijd even sterk. Hij is ook nog maar 34.»

Het volledige interview leest u in Humo 3661 van dinsdag 2 november 2010.

0 reacties

reageer ook 

Reageer ook

Humo login:

(wordt nooit getoond)

Of login met facebook:

Nu in Humo

Zin in Zen (1): Véronique Leysen

Zin in Zen (1): Véronique Leysen

  Dinsdag 22 juli 2014 - 05u57

Een pastelgroen caravannetje, aan de oever van de Dijle in Mechelen. Achter het vintage venster een net zo retro tafereel: Véronique Leysen, een oase van rust en een knooppunt van concentratie, zit een okerkleurige haarband te breien, een vers geperst sapje binnen handbereik. Humo’s zomerse zoektocht naar zen doet zijn voordeel bij de mantra van tikkende breipennen. Lees een fragment (3 reacties)

Studente in de week, junk in 't weekend

Studente in de week, junk in 't weekend: 'Onze ingrediënten om zelf GHB te maken haalden we in de Gamma'

  Dinsdag 22 juli 2014 - 05u51

Renee Kelder haalde tijdens de week goede cijfers als studente, in het weekend raakte ze meermaals bewusteloos door wat ook bekendstaat als vloeibare xtc. In haar boek ‘De parttime-junkie’ beschrijft ze genadeloos haar dubbelleven. ‘Wij noemden GHB een G’tje, dat klinkt véél liever. Maar eigenlijk heb ik jarenlang gootsteenontstopper gedronken.’ Lees meer

imu proefabo
Humo 3855 22/07/2014Humo 3854 15/07/2014Humo 3853 08/07/2014Humo 3852 01/07/2014Humo 3851 24/06/2014Humo 3850 17/06/2014

Schrijf je in op Humo's wekelijkse nieuwsbrief!

Wil je als eerste op de hoogte zijn
van wat er leeft op Humo.be?
Vul hier je e-mailadres in:

Jouw aanraders

De website van Humo maakt gebruik van cookies.   Meer info   Deze melding niet meer weergeven