Niels Albert & Zdenek Stybar

humo-archief Maandag 1 november 2010 - 10u11, door (svb) en (ssl)

Het beeld is korrelig, vergeeld, trillend. We zien een groepje mannen in bonte wielertenues, ergens op het Schotse platteland, begin jaren zestig. Iemand zwaait met een witte vlag, en de mannen spurten weg - lópend. De camera registreert hoe ze op hun fietsen springen en de weide instuiven.

21221_stybalb-406.jpg© Marco Mertens

Er is geen parcours uitgetekend, de weg is alleen met pijlen aangeduid: door een beekje, over een anderhalve meter hoog muurtje, door een veenmoeras en door nog een beek - zo diep en breed dat sommige deelnemers hun fiets naar de andere oever gooien.

''Vorig seizoen was ik eerst de held en daarna de grootste sukkelaar. Dat staat jou ook nog te wachten''

Dát soort veldrijden is de twee jongemannen tegenover ons compleet vreemd. Niels Albert en regerend wereldkampioen Zdenek Stybar, allebei 24, zijn opgegroeid met autostrada's in perfect geëpileerde grasperken, slechts af en toe onderbroken door een zandbak en een balkenpartij.

Enkele quotes van Stybar en Albert

  • Zdenek Stybar «Een beetje zenuwen heb ik altijd voor een wedstrijd. Maar stress, omdat ik zou kunnen verliezen? Helemaal niet. Je kan altijd verliezen.»

  • Niels Albert «Het klopt dat ik het deze zomer rustiger heb aangepakt. Ik heb nog altijd veel op de weg gekoerst en hard getraind, maar ik heb niet meer altijd gereden om te winnen. De drang was er precies niet.»

  • Niels Albert «Een Vlaming ziet liever de underdog winnen dan de kampioen. Als je jong bent en de kampioen kan verslaan, dan hemelen ze je op, maar als jij vervolgens de beste wordt, keert een deel van het publiek zich tegen je. Dat gaat in alle sporten zo. Kijk naar Romelu Lukaku: vorig jaar was hij de held van Anderlecht en van het Belgisch voetbal; dit jaar scoort hij minder en breken ze hem direct af. Stel dat Stybar nu nog tien crossen wint: van de honderd man die nu voor hem supporteren, zullen er dan veertig voor een ander beginnen te roepen.»

  • Zdenek Stybar «Door het mountainbiken heeft Nys een drukke zomer gehad: dan is het logisch dat je er niet meteen staat. Hoe lang wordt nu al niet voorspeld dat Nys een minder jaar gaat draaien? Heel wat supporters en journalisten lijken daar wel op te wachten, maar elk jaar opnieuw bewijst hij hun ongelijk. En dat zal hij ook dit seizoen doen. Misschien komt hij wat trager op gang dan vroeger, maar als hij top is, rijdt hij volgens mij nog altijd even sterk. Hij is ook nog maar 34.»

Het volledige interview leest u in Humo 3661 van dinsdag 2 november 2010.

0 reacties

reageer ook 

Reageer ook

Humo login:

(wordt nooit getoond)

Of login met facebook:

Nu in Humo

beke square

Humo sprak met Wouter Beke: 'Onze plaats in het bed is in het midden'

  Maandag 27 oktober 2014 - 20u00

‘150 man in de zaal, ondanks de concurrentie van Anderlecht.’ Hij glundert een beetje als hij het zegt, fier over zo veel interesse voor zijn Ronde van Vlaanderen. ‘Gisteren in Leopoldsburg, morgen ook ergens in Limburg, overmorgen...’ Ja, overmorgen? ‘Iets met een school of zo.’ Wouter Beke is al enkele weken bezig aan zijn ideologische tournee langs parochiezalen, culturele centra en andere kanalen. Om het uit te leggen. ‘We moeten nú ingrijpen, anders gaat het hele systeem op de fles.’ Lees een fragment

imu proefabo
Cover 3869 28/10/2014Humo 3868 21/10/2014Humo 3867 14/10/2014Humo 3866 07/10/2014Humo 3865 30:09:2014Humo 3864 23/09/2014

Wil je als eerste op de hoogte zijn van wat er leeft op Humo.be? Vul hier je e-mailadres in:

Jouw aanraders

De website van Humo maakt gebruik van cookies.   Meer info   Deze melding niet meer weergeven