Team Kremlin (2): de gasconnectie van Poetin

, door (rs) en (sdr)

PoetinVrij
© Belga Image

In juni 2013 stuurde een bezorgde Pat McQuaid, de toenmalige voorzitter van de internationale wielerunie UCI, een e-mail naar de voorzitters van alle nationale wielerbonden: hij had vernomen dat Brian Cookson kandidaat was om hem op te volgen en zei te vrezen dat de Brit een pion was in een groter spel: een complot van de Russen om via de oligarch Igor Makarov de macht te grijpen in het internationale wielrennen. In zijn bericht vroeg de Ier zich onder meer af wat ‘de donatie van bijna 1 miljoen euro van Makarovs bedrijf Itera aan de Europese wielerfederatie UEC’ te betekenen had.

In oktober, na de overwinning van Cookson, kwam McQuaid in Humo terug op dat ‘miljoen van Makarov’: het geld was volgens hem verdeeld over de kleinere Europese wielerfederaties, zoals die van Letland en Litouwen, om stemmen te kopen voor Cookson. Ook Bessel Kok, de Nederlands-Belgische zakenman die vier jaar geleden voorzitter werd van de raad van bestuur van wielerploeg OmegaPharma-Quick•Step, zei tegen Humo: ‘De Russen pompen miljoenen in de wielersport. Ze hebben zelfs geld in de verkiezing van de nieuwe UCI-voorzitter gestopt.’

De vermeende omkoping werd nooit bewezen, maar binnen de wielerwereld gelooft men het zo ook wel. Want Makarov, de steenrijke gasmagnaat die zijn eigen ProTour-ploeg Katusha oprichtte en bestuurder werd bij de Russische wielerbond en de UCI, is in de eerste plaats een pion van het Kremlin. Hij behoort samen met Roman Abramovitsj, de baas van de Engelse voetbalclub Chelsea FC, tot de bekendste oligarchen die onder president Vladimir Poetin hun op frauduleuze wijze verkregen belangen in de Russische energiesector opnieuw hebben moeten verkopen aan staatsmonopolies. Met het geld uit de energiesector en de wapenindustrie heeft het Kremlin niet alleen grote delen van de Russische sport overgenomen, maar worden ook internationale koepelorganisaties geïnfiltreerd en buitenlandse sportclubs gecontroleerd.

Om dit Humo-artikel verder te kunnen lezen,
heeft u een abonnement nodig:

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan