Moord op het Maidanplein: 1 jaar na de revolutie in Oekraïne

, door (jm)

maidanplein

Als ik ben aangekomen in Kiev haast ik me naar Maidan. Het ligt er kreukvrij bij, de littekens slim gecamoufleerd. In geïmproviseerde kraampjes wordt toiletpapier met de beeltenis van Vladimir Poetin erop verkocht. Elke dode heeft zijn gedenksteen en -foto op de Alley of Heroes. Ik sta wat wezenloos te staren naar die opeenvolging van namen, leeftijden en bibberig geschreven afscheidsboodschappen – Kiev is in 2014 véél leven verloren.

Een jaar geleden stonden ze hier met z’n vieren: Ihor Kostenko, Vira Pasishnyuk, Olga Vashchuk en Maria Mudra. Een onafscheidelijk kwartet uit Lviv, een stad in het westen van Oekraïne, waar ze geografie studeerden. Vandaag zijn ze nog met z’n drieën: Ihor heeft op Maidan een herdenkingssteen, omgeven met bloemen en kaarsen. Hij is één van de Heavenly Hundred, de honderd betogers die stierven onder door Janoekovitsj verordend vuur.

Om dit Humo-artikel verder te kunnen lezen,
heeft u een abonnement nodig:

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan