'Weglopen is geen optie': atlete Lindsey De Grande over haar strijd tegen chronische leukemie

, door (jvds)

Lindsey De Grande
© Diego Franssens

Het is maandagochtend in Beernem en Lindsey De Grande (25) begroet me met een brede glimlach. Ze ziet er stralend uit, maar dat zegt niks over hoe ze zich werkelijk voelt. Al drieënhalf jaar moet zware medicatie de kanker in haar bloed terugdringen en stabiliseren.

‘Bij routinecontroles bleek de concentratie witte bloedcellen telkens te hoog,’ vertelt ze als we haar vragen hoe één en ander aan het licht kwam. ‘Nochtans voelde ik me niet slecht. Ik was vermoeid, maar dat kon net zo goed aan de combinatie van topsport en mijn universitaire studie liggen.’ Voor een beter begrip: een ongecontroleerde deling van de witte bloedcellen leidt tot chronische leukemie. Bij De Grande is er geen genetische oorzaak voor die wildgroei: tijdens haar leven is een stukje DNA verkeerd gedeeld en vanaf dan als het juiste aangezien.

Boven op de kast fonkelt haar Zilveren Spike, die herinnert aan het EK indoor van 2011 in Parijs, amper enkele maanden voor de diagnose. De Brugse werd daar uit het niets zesde en toonde zich on-Belgisch zwaar ontgoocheld omdat ze geen medaille had behaald.

Om dit Humo-artikel verder te kunnen lezen,
heeft u een abonnement nodig:

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De website van Humo maakt gebruik van cookies.   Meer info   Deze melding niet meer weergeven