De man in Manchester City: op bezoek bij Vincent Kompany

, door (svb)

23192_kompany(belga).jpg
© Belga

Enkele quotes van Vincent Kompany:

  • Kompany «Ik ben eigenlijk altijd al gelukkig geweest. Ik heb een hekel aan zelfbeklag: je moet er iets van máken in het leven. En dat is me altijd gelukt, ook toen ik nog geen profvoetballer was, toen we het thuis niet breed hadden, toen mijn ouders uit elkaar gingen...

    »De enige keer dat ik het écht lastig had, was toen mijn moeder en mijn zus ziek waren (beiden hadden kanker, red.), en mijn moeder daarna ook is gestorven. Dan sta je machteloos. Twee mensen van wie je houdt zijn ziek, en je kan niks doen. Toen was ik wel ongelukkig.»

  • Kompany «Het is een cliché, maar sinds Sienna er is, kan ik het voetbal nog beter relativeren. Niks zo goed om het werk van je af te zetten als een peuter die van blijdschap staat te springen als jij thuiskomt. Dat is ook goed. Hoe minder je buiten je werkuren aan voetbal denkt, hoe beter. Dat houdt je fris.»
  • Kompany «Winnen, daar gaat het om, dát is mijn drive. Veel mensen hebben het moeilijk om met druk om te gaan, maar ik kan niet zonder. Druk houdt me scherp. Ik wil in het voetbal de mooiste momenten beleven, en áls ik ze beleef, wil ik ook het gevoel hebben dat ik ze heb verdiend. Dus werk ik er keihard voor, want dat is de enige manier om die zeldzame momenten te kunnen meemaken: titels, prijzen, toernooien...

    »Het moet ook snel gebeuren, ik heb nog maar een jaar of tien meer te gaan. Dus heb ik van die doelen een obsessie gemaakt. Het EK en het WK zijn voor mij een must. Daarom moet ik alles geven, ook tijdens oefenwedstrijden. Dat zijn voor mij geen tussendoortjes, dat is niet voor de fun: ik neem die wedstrijden ernstig. Net omdat ik nog méér plezier wil beleven. En het grootst mogelijke plezier is goed presteren op een WK met de Rode Duivels. En het leuke is dat ongeveer iedereen bij de Rode Duivels er ondertussen zo over denkt.»

  • HUMO Maar op dit moment, zeg je, missen de Rode Duivels nog ervaring.

    Kompany «Je kan dat niet kopen, hè? Natuurlijk maken de jonge spelers nog fouten, natuurlijk hebben we al wedstrijden verloren die we hadden moeten winnen, maar dat vind ik niet zo erg. Omdat ik bijna elke keer merk dat ze, in de twee of drie maanden dat ik ze niet heb gezien, toch weer dat tikje beter zijn geworden.»

Om dit Humo-artikel verder te kunnen lezen,
heeft u een abonnement nodig:

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De website van Humo maakt gebruik van cookies.   Meer info   Deze melding niet meer weergeven