Waarom Ronald Janssen nooit veroordeeld werd voor verkrachting

, door (ja) en (rw)

23436_janssens-ronald-800.jpg

In december 2005 werd Ronald Janssen voor het eerst genoemd in een zedenzaak. Zijn vrouw Natalie B. ging toen aangifte doen van een verkrachting - een zeer brutale aanranding, waarbij ze werd verdoofd, anaal en vaginaal verkracht en ei zo na gewurgd.

Tijdens haar verhoor verklaart Natalie B. dat ze op de grond 'touwen en strips' heeft zien liggen. Twee weken geleden schreven we in Humo: 'Het is niet duidelijk of de politie van Herk-de-Stad vaststellingen heeft gedaan bij Janssen thuis.' .... Het verhoor van speurder Alex Michaux van Herk-de-Stad op het proces-Janssen heeft alvast die vraag opgeklaard: er is inderdaad een huiszoeking verricht. Vorige week dinsdag verklaarde Michaux: 'De sluitstrip en de touwen hebben we teruggevonden bij een huiszoeking, ze zaten verstopt in een kast.' .... De politie nam de verklaringen van Natalie B. dus ernstig genoeg om een huiszoeking te doen in de echtelijke woonst. Waarom heeft de correctionele rechtbank van Hasselt Ronald Janssen drie jaar later dan vrijgesproken voor die verkrachting? Deels omdat zijn vriendin haar verklaring had ingetrokken in een brief aan de rechtbank, en later ook à decharge kwam getuigen. Maar er is meer aan de hand, zeggen specialisten. Verkrachters worden in België zelden veroordeeld, en verkrachters binnen een relatie nog mínder.

Woord tegen woord

Die harde boodschap valt makkelijk te staven met de meest recente cijfers van het College van Procureurs-Generaal. Uit de gegevens (zie tabel, red.) blijkt dat er in België elk jaar zo'n 3.500 verkrachtingen worden gemeld bij de politie. Daarvan wordt ongeveer de helft geseponeerd. Ook uit cijfers van de VN blijkt dat België ontstellend slecht scoort op het vlak van vervolging en veroordeling van verkrachtingen. Bij klachten over verkrachting wordt in 58 procent van de gevallen een verdachte geïdentificeerd. Maar slechts in 4 procent wordt de verdachte ook veroordeeld - in Europa is het gemiddelde 14 procent.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan