Gedichten die mannen aan het huilen maken

, door (bv)

gedichten die mannen aan het huilen maken

Herman Brusselmans (schrijver)

«Ik raak ontroerd door het gedicht ‘O, als ik dood zal, dood zal zijn’ van J.H. Leopold omdat het aansluit bij m’n tegenwoordige gedachten en mijmeringen omtrent de dood. Ik ben 57 jaar oud en verschillende vrienden en kennissen, die leeftijdsgenoten van me waren, zijn me ontvallen.

»Derhalve speelt natuurlijk ook mijn eigen heengaan een rol in m’n bekommernissen. In het gedicht wordt hoop uitgedrukt: de hoop dat het sterven en het verdwijnen niet zo erg als gevreesd zullen zijn, indien ze begeleid worden door de liefde. De liefde zorgt ervoor dat de dood een slapen is, en gedurende deze slaap is de dood een wachten op de geliefde. Leopold geeft ons aldus een teken van troost, hij verzekert ons dat je, als je liefde hebt, nergens meer bang voor hoeft te zijn. Ook niet voor het einde – dat dan in wezen geen einde meer is.»

J.H. Leopold - ‘O, als ik dood zal, dood zal zijn’

O, als ik dood zal, dood zal zijn
kom dan en fluister, fluister iets liefs,
mijn bleeke oogen zal ik opslaan
en ik zal niet verwonderd zijn.

En ik zal niet verwonderd zijn;
in deze liefde zal de dood
alleen een slapen, slapen gerust
een wachten op u, een wachten zijn.

Om dit Humo-artikel verder te kunnen lezen,
heeft u een abonnement nodig:

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan