Op de sofa bij de vluchtelingenpsychiater:
'Maak je geen illusies: deze vluchtelingen gaan niet meer weg'

, door (ab)

1200
© Photonews

'Investeren in de vluchtelingenkampen in de buurlanden zal de mensen niet tegenhouden om verder te vluchten naar Europa.'

Er lijkt geen einde te komen aan de vluchtelingenstroom die Europa binnenvloeit, maar Aram Hasan gelooft dat die in de winter zal opdrogen, wanneer de routes naar Europa ondergesneeuwd zijn en smokkelaars weten dat er in onherbergzame gebieden geen doorkomen aan is. En daarna? Wachten ze op de lente en begint het dan gewoon opnieuw?

Aram Hasan «Het zal afhangen van hoe het conflict in Syrië evolueert, maar ik denk niet dat het in de lente opgelost zal zijn, dus de kans is groot dat de stroom weer op gang komt. Hij zal wel minder massaal zijn, schat ik, want veel vluchtelingen die in opvangcentra in de buurlanden zaten, zijn al naar hier vertrokken. Een aanzienlijk deel uit de vluchtelingenkampen in Turkije zit bijvoorbeeld al hier. Maar er zullen ook vluchtelingen uit de omringende Arabische landen blijven komen, en velen zullen het proberen met een vals Syrisch paspoort.»

Om dit Humo-artikel verder te kunnen lezen,
heeft u een abonnement nodig:

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De website van Humo maakt gebruik van cookies.   Meer info   Deze melding niet meer weergeven