Jan Mulder: 'Generaal Aziz'

, door (jan mulder)

Jan Mulder: 'Generaal Aziz'

'Generaal Aziz verhief zich van zijn zetel en beëindigde de wedstrijd wegens verveling. De dictator als verademing'

In 2015 werd duidelijk dat de voetbalsport behoefte heeft aan vernieuwing der spelregels en, daaraan nauw verbonden, de arbitrale leiding. Nog de afgelopen week klaagde niemand minder dan Hein Vanhaezebrouck over de scheidsrechter van KV Mechelen - AA Gent, de heer Lardot, die na afloop van het duel erkende dat hij ‘vanaf het begin slecht in de wedstrijd zat’ en ‘futiliteiten’ bestrafte waar hij ‘echte fouten liet passeren’.

In 2016 zullen de scheidsrechters niet meer mogen zeggen dat ze slecht in de wedstrijd zaten, de ergste aller uitdrukkingen in deze sport. ‘Ik zat slecht in de wedstrijd.’ Nee man, je spéélde slecht, maak er niet zo’n professioneel verbaal gedoe van. Zeker een scheidsrechter mag geen gebruik van dit soort jargon maken. Met ‘slecht in de wedstrijd zitten’ wil hij ‘aangeven’ dat het wel meeviel, dat het gewoonlijke hoge niveau voor één keertje niet werd gehaald en een zesje het resultaat was. De te verwachten uitstekende prestatie werd die dag waarschijnlijk beïnvloed door allerlei externe omstandigheden, zoals daar zijn een hobbelig veld waarop je de diagonalen moeilijk loopt, een beslissing in de eerste minuut die verdomd lastig was in te schatten omdat de scrimmage van het jaar hem het zicht volledig ontnam, en een laag over het veld scherende vogel. Al deze afleidingen zouden de oorzaak zijn van futiliteiten bestraffen en zware overtredingen niet?

Om dit Humo-artikel verder te kunnen lezen,
heeft u een abonnement nodig:

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan