Keulen en de Koran
Raja Felgata: 'Zitten hun hersens dan echt tussen hun benen?'

, door (kd)

vb_keulen
© Belga Image

‘Seksualiteit bespreekbaar maken in islamitische culturen,’ zegt de Marokkaans-Nederlandse journaliste en feministe Raja Felgata. Een paar maanden geleden verscheen haar boek ‘I Love Mo’, een bundeling opmerkelijke getuigenissen van Marokkaanse vrouwen over hun liefdeservaringen met Marokkaanse mannen.

Raja Felgata «Ik vind de aanrandingen heel pijnlijk, en onacceptabel. Waar komt dit vandaan? In islamitische landen wordt niet vrijuit over seksualiteit gepraat: dat is hchouma, taboe. Dus worden die gevoelens onderdrukt. Kerels die oorlogslanden ontvluchten en in het Westen terechtkomen, waar iedereen open en bloot zijn ding doet, weten in eerste instantie niet wat hun overkomt. Ze hebben er niet altijd een idee van hoe ze met al die visuele prikkels moeten omgaan. Primitieve gevoelens halen de bovenhand, en dan krijg je dit soort shit. Maar: vrouwen – hoe ze zich ook kleden – mogen niet het slachtoffer worden van hun frustraties omdat seksualiteit een taboeonderwerp is. We moeten ervoor zorgen dat die mannen zich daarvan bewust worden.»

HUMO Het BKA, de Duitse federale recherche, heeft de aanrandingen ondertussen gecatalogiseerd als ‘taharrush jama’i’, een vorm van georganiseerde collectieve aanranding tijdens grote evenementen, wat een gekend probleem zou zijn in Arabische landen. Had jij er al over gehoord?

Om dit Humo-artikel verder te kunnen lezen,
heeft u een abonnement nodig:

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De website van Humo maakt gebruik van cookies.   Meer info   Deze melding niet meer weergeven