De slimste studiekeuze: 9 wegen naar de top

, door (kd) en (er)

1. Jan Denys, De socioloog ‘Wees flexibel’

Jan Denys (56), arbeidsmarktdeskundige en woordvoerder van Randstad België, bijt de spits af.

Jan Denys «Ik wil niemand bang maken, maar een studiekeuze is niet iets waar je licht overheen mag lopen. Voor veel mensen is het de belangrijkste beslissing uit hun leven.»

HUMO Hoe kies je het beste?
Denys «Het is belangrijk te kiezen vanuit een innerlijke reflex. Wat boeit en raakt je? Wat brengt je in beweging? En concreter: welke vakken doe je graag? Wie echt gedreven en gemotiveerd is, hoeft minder belang te hechten aan de arbeidsmarkt. Neem nu bijvoorbeeld haartooi, een sector die een paar jaar geleden veel werklozen telde. Daar mag je je niet door laten afschrikken als je écht kapper wil worden: door je drive zul je waarschijnlijk erg goed in je vak zijn, wat ervoor zal zorgen dat je zonder al te veel problemen aangeworven zult worden.»

HUMO En als je geen uitgesproken voorkeur hebt?
Denys «Het probleem is: de gemiddelde jongere is een beetje in álles geïnteresseerd. In dat geval is het wél belangrijk dat je een keuze maakt in functie van de arbeidsmarkt. Voor een functie waar veel vraag naar is, zullen namelijk niet enkel de allerbesten aangeworven worden.

Meer over studeren »

»Je houdt ook best een plan B achter de hand voor als je een keer van werk moet switchen. Doordat er geen plaats meer is voor je job, of doordat je er zelf totaal op uitgekeken bent. Ik kijk nu even naar mezelf: ik heb nog wetenschappelijk onderzoek gedaan aan de universiteit, maar na verloop van tijd had ik daar eigenlijk geen zin meer in. Dus heb ik de universiteit verlaten om bij Randstad aan de slag te gaan. Wie gepassioneerd is door pakweg filosofie of geschiedenis – diploma’s waarmee je bij wijze van spreken de straten kunt plaveien – kan maar beter flexibel zijn. Alleen de allerbesten raken aan een job binnen hun domein. Wie nooit buiten de oevers van zijn vakgebied wil treden, moet dokter, ingenieur of verpleegkundige worden: dan ben je er zeker van dat je dagelijks met je vak bezig bent.»

HUMO Welke job raadt u jongeren aan die geen uitgesproken voorkeur voor een studierichting hebben?

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De website van Humo maakt gebruik van cookies.   Meer info   Deze melding niet meer weergeven