België–Portugal: Peter Vandenbempt geeft een voorzet

, door (jm)

'Lukaku is met mijlen voorsprong de beste spits'

Die geweldige zeveraar kwam in de voorgaande twee uren niet aan het woord, wel de begenadigde voetbalcommentator voor wie het seizoen nog een poos duurt: eerst zijn er de play-offs, daarna het Europees kampioenschap in Frankrijk. Volgende dinsdag oefenen de Rode Duivels tegen Portugal.

Peter Vandenbempt «Ik ben een koele minnaar van vriendschappelijke wedstrijden. Ik kan een match pas écht interessant vinden als er iets op het spel staat. Ik kan dus niet zeggen dat ik reikhalzend uitkijk naar België - Portugal, maar interessant kan het wel worden. Hoe doet Romelu Lukaku het? Dat is de vraag die me intrigeert. Van alle beschikbare spitsen is hij met mijlen voorsprong de beste. Bij Everton zit hij op een wolk: hij is er sensationeel goed aan het voetballen en maakt het ene doelpunt na het andere. Dat moet nu een vervolg krijgen bij de Duivels. Daarom alvast een bescheiden oproep aan het volk: begin niet te morren als Lukaku eens een controle mist. Dat is in het Koning Boudewijnstadion weleens een probleem: zodra er iets fout gaat, begint het verontwaardigde geroezemoes. Terwijl Lukaku bij uitstek iemand is die opleeft wanneer hij vertrouwen voelt in de tribunes. Op het WK in Brazilië ging het zo mis. Hij voelde de druk elke minuut groter worden, en ondertussen was er ook nog Divock Origi die argeloos iedereen charmeerde.

»Mensen wrijven Lukaku soms een zekere nonchalance aan, maar daar klopt niets van: hij legt zichzelf geweldig veel druk op, en hij is ontzettend hard bezig met het spelletje. Ik hoor dat hij voortdurend matchen bekijkt om de spitsen te analyseren. Hij heeft zelf al aangegeven dat ze bij Everton in functie van hem voetballen, en bij de Duivels niet. Maar moet Marc Wilmots dan zijn hele systeem aanpassen in functie van zijn diepe spits? Dat vind ik dan weer een brug te ver. Het huidige systeem wérkt, en de spelers voelen zich er goed bij. En ook met deze manier van spelen zal het voor Lukaku heus weleens lukken. Hij is te goed en te zeer geëvolueerd om een tweede Luc Nilis te worden.»

HUMO Vincent Kompany is geblesseerd. Ik bedacht me onlangs hoe weinig we eigenlijk weten over de kapitein van onze nationale ploeg.

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan