'Ik vind het abnormaal dat niet méér mensen verontwaardigd zijn'
Griepcommissaris Marc Van Ranst, ziek van politiek

© Koen Bauters

, door (yd)

'Waarom moeten gewone moslims zich distantiëren van de terroristen? Vraagt iemand alle Antwerpse agenten zich te distantiëren van die rotte appels die vluchtelingen beroofden?'

Vorige week vlogen helikopters vanuit Brussel nog zwaargewonden aan in zijn ziekenhuis.

Marc Van Ranst «Tegen zelfmoordterroristen kan je bitter weinig doen. Zelfs in een luchthaven waar al maanden gewapende soldaten patrouilleerden, kan men dus een spijkerbom doen ontploffen. Onschuldige mensen uit alle uithoeken van de wereld die elkaar in Zaventem of in metrostation Maalbeek toevallig even kruisten, betalen weerom de prijs.»

HUMO Ik zag opvallend veel zuchtende tweets van moslimkennissen voorbijkomen: het zal weer niet makkelijker worden.

Van Ranst «Het is ook een illusie te denken dat het mogelijk is om vanuit een F-16 oorlog te voeren, duizenden kilometers van hier, zonder dat je diezelfde oorlog naar hier zou sleuren. Wanneer je aan het front in het Midden-Oosten bommen zaait, oogst je aanslagen op het thuisfront. Vrede breng je nooit door nog meer bommen te gooien.
»Wat is de bedoeling van de terroristen? Toch om verdeeldheid te zaaien? Zo veel mogelijk mensen op te zetten tegen moslims en vluchtelingen, om dan te kunnen zeggen dat ze alleen in het kalifaat echt welkom zijn? Ze mikken op een overreactie, hopen dat extreemrechts extreme dingen zegt en gaat doen. Ze hopen dat de polarisering toeneemt – en die was al behoorlijk aanwezig. Ze willen net dat de noodtoestand er komt, dat onze vrijheden en privacy verder beknot worden. Laten we de terroristen niet plezieren door zó te reageren.»

HUMO Inmiddels ook een standaardreactie is de vraag aan gewone moslims om zich te distantiëren van de terroristen.

Van Ranst «Net alsof ze dat nog niet ten overvloede gedaan hebben. Maar voor sommigen zal het nooit genoeg zijn.
»We kijken naar beelden van mensen die vluchten voor de bommen op de luchthaven in Zaventem. Uiteraard begrijpen we dat; iedereen sympathiseert met mensen die vluchten voor gevaar. Op de televisie kijken we ook naar beelden van mensen die vluchten voor de bommen in Syrië. Maar daar sympathiseert níét iedereen mee, zelfs al vluchten die mensen voor hetzelfde gevaar. Kunnen we, in plaats van eisen te stellen aan mensen die niets met deze aanslagen te maken hebben, ze niet beter oprecht de hand reiken, samenwerken en écht beginnen met samenleven, om te tonen dat ook duizenden bommen en granaten onze kernwaarden niet kunnen raken? Wat is het alternatief ? Meer haat, repressie en discriminatie?

»Ik krijg ook iets van die veralgemeningen. Zou ooit iemand op het idee komen alle Antwerpse agenten op te roepen zich te distantiëren van die rotte appels die vluchtelingen beroofden? Natuurlijk niet, omdat zo’n veralgemening terecht belachelijk zou zijn. Maar bij moslims is net diezelfde foute veralgemening stilaan de norm aan het worden. Tot wat voor een afschuwelijk wereldbeeld moet dat leiden?»

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan