'Ik heb de hoeren en de parlementariërs meegemaakt in Moskou, en ik heb in Straatsburg net hetzelfde zien gebeuren.' Het Rusland van schrijver en journalist Pieter Waterdrinker

, door (ms)

waterdrinker 1200

'We komen niet weg met het oude spelletje: lekker geld verdienen en er tegelijk een linkse levenshouding op na houden'

Pieter Waterdrinker (54) is romancier en journalist, in die volgorde: zijn werk als correspondent moet zijn schrijverschap bekostigen. Want vooralsnog hadden zijn romans niet het succes dat ze verdienen. Waterdrinker is correspondent in Moskou, maar ik tref hem op zijn doortocht door de Lage Landen, enkele dagen voor Nederland naar de stembus trekt voor een referendum – voor of tegen het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Nog voor ik hem een vraag kan stellen, begint hij me uit te leggen hoe hij decennia geleden in Rusland beland is.

Pieter Waterdrinker «Ik ben naar Rusland gevoerd door het allereerste boek dat ik ooit las – echt waar, geen apocrief verhaal. Thuis hadden we helemaal geen boeken, op één na: dat stak onder de poot van een sofa. Ik groeide op in een hotelletje in Zandvoort, daar was het altijd werken geblazen.

»Toen ik een jaar of 15 was, stapte ik naar de bibliotheek en pikte er lukraak ‘Eerste liefde’ van Toergenjev uit de rekken. Ik las het en meteen voelde het aan als thuiskomen. Niet alleen had ik zelf de leeftijd voor de eerste verliefdheid en was er de magie van de taal, ik werd ook bekoord door die andere wereld met zijn landgoederen, sleeën en baldakijnwimperige meisjes. Meteen begon ik hele oeuvres te lezen, veel Nederlandse literatuur, maar ook Dostojevski en Tsjechov. Om Tsjechov in het Russisch te kunnen lezen ben ik op mijn 18de een jaar lang die taal gaan studeren. Daarna toch maar rechten, al wist ik dat ik er nooit wat mee zou doen. Het kantoor is mijn grootste vijand.»

Om dit Humo-artikel verder te kunnen lezen,
heeft u een abonnement nodig:

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan