Na de brexit: volgt Nederland?

, door (tp)

vrijbeeld

'We zullen wel bang zijn dat het teveel geld zal kosten'

Rutger Bregman «Dat denk ik niet, nee, ook al zijn we erg afhankelijk van de Britse economie. De context is heel anders, en Nederland is uiteindelijk een heel andere plek. Ik was laatst nog in Engeland: dat is zo’n ongelofelijk rechts land. Een paar biljonairs zoals Rupert Murdoch zetten de toon, de covers van zijn krant The Sun zaaien permanent angst: ‘De immigranten komen alles kapotmaken!’ Vooral de oudere generatie, die die kranten nog leest, is daardoor gebrainwasht. Bij ons in Nederland heeft dat soort lui niet zo’n sterke hand in de redacties. Nederland heeft ook geen illusies over een verloren gegane invloed die ze moet reclaimen. Dat is het grote verschil met de Britten: we zijn altijd een klein landje geweest.»

HUMO Maar het anti-Europese sentiment leeft toch sterk in Nederland? Anti-Brussel, heet dat dan.

Bregman «Die onvrede kristalliseert zich vooral rond de euro, omdat die geassocieerd wordt met de noodhulp voor de Grieken en de Portugezen. Als je daar een referendum over zou organiseren, zou dat anders kunnen uitpakken. In de uitslag van een referendum over de Europese Unie tout court ben ik gerust. Maar ik moet natuurlijk opletten met wat ik zeg, want wat vandaag onwaarschijnlijk lijkt, is binnenkort misschien wél mogelijk.»

HUMO De campagne en de publieke opinie zijn wellicht gekanteld onder het soortelijk gewicht van Boris Johnson en Nigel Farage. Kan aan figuur als Geert Wilders hetzelfde bewerkstelligen?

Bregman «Dat is lastig om zeggen, want het hangt ook af van wat de tegenstand er tegenin brengt. En het is moeilijk om een onomwonden pro-Europees verhaal te verkondigen. Europa is iets wat veel mensen saai vinden, niet begrijpen. En dat is iets dat je gemakkelijk de rug toekeert.»

Om dit Humo-artikel verder te kunnen lezen,
heeft u een abonnement nodig:

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan