Ingrid Vanherle, plusmama van Witsel: 'Axel en ik zijn allebei technisch heel goed'

, door (sdj)

vanherle 1200

'Vroeger hadden ouders veel kinderen, nu hebben kinderen veel ouders'

Ingrid Vanherle maakt korte metten met ongeveer alle mogelijke vooroordelen. Ze is namelijk ook een prachtige, blonde vrouw. Een, euh, echte voetbalvrouw, want de partner van Thierry Witsel en dus plusmama van Axel, de parel van de Rode Duivels, die ze natuurlijk op de voet volgt.

Ingrid Vanherle «Tegen Zweden bestierf ik het bijna van de spanning. Dat doelpunt van Zlatan was wel geldig, hè: eigenlijk lagen we eruit. Maar voor mij was dé match die tegen Ierland, waarin Axel scoorde.»

HUMO De metamorfose van Axel was ongelofelijk: alsof er opeens iemand anders op het veld stond, vergeleken met de match tegen Italië.

Vanherle «Ja, maar dat heeft veel te maken met welke opdracht Axel van de coach heeft meegekregen. Als er bij de tegenstander een topspeler op de nummer 10 speelt, dan is het de taak van Axel om die te volgen en uit de wedstrijd te houden. Het hangt ook af van met wie hij wordt opgesteld. Als hij met Fellaini of Nainggolan speelt, moet hij defensief denken voor dríé spelers, want die twee hebben meer de neiging om naar voren te voetballen. Dan kan hij zelf moeilijker mee inschuiven. Als hij met Dembélé opgesteld staat, is alles anders. Die denkt ook meer in functie van het tactische plan, dus als Axel een keer naar voren gaat, zal Moussa al eens achterblijven.»

HUMO Dembélé is een heel genereuze speler.

Vanherle «Ik zie hem heel graag spelen. Hij is eigenlijk het verlengstuk van Axel. Ze zijn hetzelfde soort speler, terwijl Fellaini en Nainggolan helemaal anders zijn. Zij gaan voortdurend naar voren, op het doel af. Ze zoeken altijd de verticale pass, en dan kan Axel niets anders doen dan achteraan blijven.

»Ik vond de Belgen helemaal niet zo slecht tegen Italië: de Italianen waren gewoon echt goed. Ik heb na die wedstrijd meteen tegen Thierry gezegd: ‘Italië zal ver raken.’ Ook omdat ze zo sterk waren, had Axel de opdracht om net voor de verdediging te blijven spelen. Hij is heel plichtsgetrouw: als hij een taak krijgt van de coach, zal hij exact doen wat hem is opgedragen.

»Zelf nam ik het vroeger niet zo nauw als ik een opdracht kreeg van de trainer: voor 70 procent hield ik me eraan, voor de rest deed ik mijn ding. Axel is iemand die nauwgezet zal uitvoeren wat de coach hem heeft meegegeven. Hij speelt altijd in functie van de ploeg. Dat is soms bijna nadelig voor hem, omdat hij dan zelf nooit aan scoren toekomt.»

'Axel speelt altijd in functie van de ploeg. Dat is soms nadelig voor hem'

HUMO Zijn vader heeft vroeger zelfs gedacht dat hij te gevoelig en te plichtsgetrouw was om het in het topvoetbal te redden.

Vanherle «Is dat zo? Plichtsgetrouwheid kan een voordeel én een nadeel zijn. In het geval van Axel is het een voordeel, want Wilmots weet dat hij op hem kan rekenen. En andersom werkt het ook: na alle kritiek op Axel na België - Italië bleef Wilmots achter hem staan.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan