Klimaatexpert Rik Leemans voorspelt meer regen en zwaardere stormen:
'Na acht warmste maanden op rij zijn we nu in een kritieke fase'

, door (jh)

klimaat 1200

'Ik voorzie nog meer neerslag en nog zwaardere stormen'

Niet alleen de riolen ook de kranten konden het vele water amper slikken. Blank gezette straten, ondergelopen kelders, modderstromen en blikseminslagen halen de media. Op 22 juni meldt de Vlaamse Milieu Maatschappij dat haar wachtbekkens sinds 27 mei al 20 miljard liter hebben opvangen (‘zeer uitzonderlijk’). Op 23 juni zet een wolkbreuk twee rijstroken van de Brusselse Ring onder water, met aanrijdingen tot gevolg. Dezelfde avond wordt Haspengouw getroffen door windhozen, stort- en hagelbuien, en krijgen de provincies Henegouwen en Waals-Brabant de zwaarste onweders te verduren.

Lees ook: Landbouwexpert Luc Busschaert over de natte maand juni: 'Dit is ongezien'

Er waren in juni maar zes dagen dat het niet regende, en er waren twintig dagen met onweer. Die regenval en onweersbuien hebben al tot zo’n 35.000 schadedossiers geleid. De schadelast wordt geraamd op 150 miljoen euro. Die factuur zal allicht nog met meerdere miljoenen oplopen want de onweders van 23 juni zijn daarin niet eens verrekend. Ter vergelijking: de aanslagen in Brussel en Zaventem zorgden voor een schade van 168 miljoen euro.

Maar het was niet alleen de natste juni, tegelijk was het eerste halfjaar van 2016 ook het natste sinds 1833. We vroegen aan Rik Leemans (klimaatdeskundige en hoogleraar Milieusysteemanalyse aan de universiteit van Wageningen) om dit grillige zomerweer nader te verklaren.

HUMO In een Humo-interview in 2005 gaf u aan dat de heftige zomerse wolkbreuken al vanaf 1996 een toename kenden, en u zei toen dat die trend zich zou doorzetten. Dat herhaalde u nog eens in een interview in 2014 met de woorden: ‘Meer zware onweersbuien met veel neerslag en hevige windstoten. We spreken hier níét over malse zomerregens verkwikkend voor mens, land- en tuinbouw, nee, we spreken over 50 à 60 millimeter water in een uur tijd met lokale overstromingen tot gevolg.’

Rik Leemans «Wat kan ik daar nog aan toevoegen? (lacht)»

HUMO U stipt het al tien jaar aan en nog staan we verbaasd als het effectief gebeurt.

Leemans «Terwijl het mechanisme erachter zich almaar duidelijker aftekent. Als het klimaat opwarmt, verdampt er meer water uit de zeeën en het aardoppervlak. Omdat het warmer wordt, kan de atmosfeer ook meer waterdamp en vocht opnemen. Zo vormen zich boven onze gematigde en vochtige klimaatzones grotere neerslaggebieden dan voorheen, en die massa water moet op een keer ook naar beneden. Zoals Alan Parsons zong: ‘What goes up, must come down!’»

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan