Plan B: de beste outtakes, B-kanten en restjes

, door (div)

vrij

- Nirvana - ‘Incesticide’ 1992

Uitgebracht een jaar na ‘Nevermind’, om – terwijl Nirvana stuurloos door de machtige successtroom werd meegesleurd – het label nog snel een tweede keer langs de kassa te laten passeren. Maar greed is good, en ‘Incesticide’ óók. Eerst bedoeld als compilatie van hun vroegste Sub Pop-werk, daarna in handen genomen door het grote Geffen en qua concept uitgebreid naar verzamelde parels allerhande, met inbegrip van onder meer de allereerste Nirvana-demo uit ’87 (‘Hairspray Queen’), enige Peel Sessions, covers (‘Turn Around’ van Devo, ‘Molly’s Lips’ en ‘Son of a Gun’ van The Vaselines’), nieuwe interpretaties van oude nummers (‘(New Wave) Polly’), de vroege single ‘Sliver’ en B-kantje ‘Aneurysm’. Alles samen goed voor vier verschillende drummers op één plaat: Chad Channing, Dale Crover, Dan Peters en Dave Grohl. Naar verluidt gaf Cobain enkel zijn fiat nadat hem beloofd was dat hij zijn zin mocht doen op de hoes (waarna hij een klaproos tekende en de heroin chic officieel maakte), maar dat is niet de reden waarom ‘Incesticide’ de Nirvana-plaat is die we in 2016 nog het vaakst opzetten, net na het fenomenale ‘Live At Reading’.

- The Velvet Underground - ‘VU’ 1985

Om dit Humo-artikel verder te kunnen lezen,
heeft u een abonnement nodig:

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan