'Helden van de grens': bestsellerauteur Dave Eggers pleit voor moed

, door (bv)

eggers 1200

'In plaats van onze wereld beter te maken, vinden we het vaak makkelijker elkaar te verslinden'

Wat in ‘De cirkel’ werd afgebroken, wordt in ‘Helden van de grens’ opgebouwd: in Eggers’ laatste bestseller verkruimelt de persoonlijkheid van Mae door de greep van de technologie en die van een groot bedrijf, in zijn nieuwe roman vindt Josie zichzelf terug, dankzij de natuur en haar kinderen. Maar om thuis te komen moet ze durven verloren te lopen, moet ze angst en onverantwoordelijkheid omarmen en, vooral, de veelvuldige bosbranden ontwijken – alsof alle schepen en bruggen die ze achter zich verbrand heeft, haar blijven achtervolgen.

Toen Eggers in april vorig jaar in Gent geëerd werd met de leerstoel van Amnesty International, was hij druk aan ‘Helden van de grens’ aan het schrijven. Hij vertelde me toen hoe de roman in een stroomversnelling gekomen was: ‘Ik wil onderzoeken hoe het is om vandaag te leven. Nochtans leek de roman waar ik nu aan werk, minder die kant op te gaan. Maar geleidelijk aan sloop de dialoog met deze tijd er toch weer in, en enkele weken terug was er die klik die een boek in zijn definitieve plooi legt. Nu zit het juist, nu stuwt er bloed doorheen.’

Om dit Humo-artikel verder te kunnen lezen,
heeft u een abonnement nodig:

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan