Maak kennis met Coralie Barbier, de vrouw van Paul Van Haver, alias Stromae

, door (sdj)

'Als we samen schoenen gaan kopen, staat Paul altijd jaloers naar die voor vrouwen te kijken'

In het glazen kantoor achter het Brusselse Zuidstation, een bruisend centrum voor beginnende ondernemers, blijkt Coralie helemaal niet het gereserveerde meisje dat we tot nu toe in interviews zagen. Ze is open, peterpanachtig mooi en klaar om te vertellen hoe het allemaal is begonnen.

Humo Eigenlijk wilde je architect worden.

Coralie Barbier «Klopt. Ik heb in Namen op de humaniora wiskunde-wetenschappen gevolgd. Ik ben heel slecht in dingen uit het hoofd leren. Ik denk liever logisch na, hou van vakken waarin ik de dingen rationeel kan verklaren en afleiden. Vandaar het idee om meubels te ontwerpen. Het was mijn moeder die met het idee kwam een opleiding voor kledingontwerpster te volgen. Ik zat tijdens de lessen waarin ik me verveelde altijd te tekenen. Met die stapel schetsen in haar hand zei ze: ‘Je weet toch dat je hier ook je vak van kunt maken?’ Ik customizede toen al mijn eigen kleren: ik kocht nieuwe of tweedehandse spullen en vermaakte die tot unieke stukken. Ik kleedde me altijd anders dan de anderen. Het was mijn manier om me te uiten.

»Ik heb mijn moeder wel wat aangedaan: ik sleepte haar mee naar alle solden om materiaal te kunnen kopen, terwijl zij kleren als functioneel zag en vooral op de kwaliteit lette. Als psychologe en directeur van een crèche is zij meer met de innerlijke mens bezig: ze begrijpt nog steeds niet waarom ik zoveel broeken nodig heb (lacht). Ze gaf liever geld uit aan onze studies, of aan reizen. We zijn met haar naar Afrika, Thailand en de VS geweest. De flamingo’s en Aziatische patronen op de T-shirts en jacks van Mosaert verwijzen naar wat ik tijdens al die reizen gezien heb. Pauls inbreng is natuurlijk ook enorm groot, maar onze ideeën lopen heel erg parallel: dat vele reizen als kind is iets wat we gemeen hebben. We werden allebei door onze moeder op sleeptouw genomen, om zoveel mogelijk indrukken en inzichten te vergaren. Pauls moeder zit nu weer in Japan.»

Humo Zitten de artistieke neigingen ook in de familie?

Coralie «Mijn vader was regisseur bij het amateurtoneel. Hij gaf les, maar hij hield ook van het theater. Net als mijn moeder. Zij speelde en danste. Ik heb zelf ook lang gedanst – klassiek, hedendaags, jazz, volksdans. Tot ik ben gaan studeren.»

Humo Heb jij nooit van een carrière op het podium gedroomd?

Coralie «Ik heb het niet aangedurfd daarvoor te kiezen, me zo openlijk te uiten. Ik vind het eng, het gebrek aan totale controle op zo’n podium. Ik heb de dingen graag zelf in de hand. Ik hou van ondernemen, werken, dingen maken, logisch nadenken en dan een concreet resultaat bereiken. Ik ben heel analytisch en rationeel ingesteld. Ik geniet ervan als ik iemand een kledingstuk van mij zie dragen en het beeld helemaal overeenstemt met wat ik in mijn hoofd had. Als ik iets ontwerp, zie ik het resultaat heel helder voor me. Ik maak wel moodboards met kleuren en foto’s die de sfeer verbeelden, maar dat doe ik voor Paul, zodat hij beter begrijpt waar ik heen wil.»

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan