De lange hete zomer van 1976: na zonneschijn komt zonneschijn!

, door (jh)

zomer 1200

Precies dertig jaar geleden was het geen drie maar vier maanden aan één stuk uiterst warm. De ene hittegolf na de andere volgde mekaar op en de landbouw kende één van zijn rampzaligste droogtejaren ooit. Humo polste een boer uit de Kempen, raapte de krantenknipsels bij elkaar, keek met een half oog naar de 'verkoelende' cinemaprogramma's van toen, en schreef dit dagboek van de hitte. De woordkeuze is die van de dagbladen van toen, in die zomer dat een glas bier nog dertien frank kostte.   

25 april: In België heeft het sinds februari weinig of niet meer geregend. 'Het lijkt alsof er geen maartse buien of aprilse grillen meer bestaan. Dit is een lente die inzake droogte én nachtelijke koude haar gelijke niet schijnt te hebben: op sommige plaatsen is er nog nachtvorst geweest tot min zeven. In Frankrijk bedreigt de droogte een groot deel van de oogst. Veel bronnen en waterputten geven geen water meer en het niveau van beken en rivieren was nooit eerder zo laag.' 

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan