De jihadexpert en de schooldirecteur: Montasser AlDe'emeh en Erik Van Den Berghe: 'Als de profeet Mohammed vandaag in Molenbeek zou wonen, zou hij op de vlucht slaan'

, door (ja)

montasser alde'emeh en Erik Van den Berghe 1200
© Saskia Vanderstichele

'Ik herinner me een jongen die in een klasgesprek in tranen uitbarstte. Bleek dat zijn broer zich had opgeblazen. De nabestaanden kunnen met hun verdriet nergens terecht'

Op de schoolbanken van het atheneum van Anderlecht hebben veel grote voetballers hun broek versleten. In de gang voor het kantoor van directeur Erik Van Den Berghe hangt een klasfoto van zo’n grootheid op de dag nadat hij, als achttienjarige, de Gouden Schoen had gewonnen: Vincent Kompany. Een gedateerde foto, dat merk je niet alleen aan het vergeelde krantenpapier. Op de foto staat een bont gezelschap, maar het merendeel van de klasgenoten van Kompany zijn nog altijd autochtone Belgen. Vandaag vind je die nauwelijks meer in Anderlecht. Op deze school zitten voor 70 procent moslims, sommige klassen zijn zelfs voor 100 procent Marokkaans. Zo hard is het gegaan: in de loop van één voetbalcarrière is Brussel volkomen veranderd.

Van Den Berghe, religiewetenschapper van opleiding, is met zijn tijd meegegaan. In de Grote Moskee heeft hij zich jarenlang in de Koran verdiept. Hij heeft ook Arabisch geleerd, ‘om de jongeren beter te begrijpen’. Maar zijn liefde was niet blind: na de aanslag op Charlie Hebdo heeft hij de hulp ingeroepen van islamoloog Montasser AlDe’emeh om de radicalisering, die hij ook op de speelplaats waarnam, een halt toe te roepen. Montasser was zijn man, dat wist hij meteen.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan