20 jaar na de Bende Van Nijvel (5): op verkenning in Aalst

, door (hilde geens)

rijkswacht 1200
© BelgaImage

Dat spoor begint nogal onwezenlijk met de arrestatie van Léopold ‘Popolino’ van Esbroeck en diens maat Dominique Salesse, een handelaar in tweedehandswagens. De twee lopen tegen de lamp nadat ze op 4 december 1985, een maand na de raid in Aalst, sigaretten en wijn hebben geroofd uit een Delhaize in Lokeren. Ze rijden in een gestolen BMW waarin een slordig, min of meer rechthoekig gat uit de achterbank gezaagd is, zodat je op je buik kunt liggen schieten op eventuele achtervolgers. De benedenrand van het gat is opvallend proper afgevijld, en dat doet bij de speurders een lichtje branden: de Golf GTI van de Bende van Nijvel, die twee dagen na de raid in Aalst uitgebrand was teruggevonden in het Bois de la Houssière nabij Ronquières, was op precies dezelfde manier geprepareerd.

Popolino beeft als een espenblad als hij wordt ingerekend. Als de speurders polsen naar zijn alibi voor Aalst - hij beweert dat hij die avond thuis moet hebben gezeten - begint hij spontaan over de BMW. Salesse, zegt hij, had die wagen gestolen in opdracht van een voortvluchtige misdadiger, een zekere Philippe de Staerke. De auto had moeten dienstdoen als wisselvoertuig bij 'een zeer zware hold-up'.

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan