De fusie-discussie: een nieuwe gemeente, een nieuwe naam

, door (jh)

1200

'Dommelen! Saint-Tropelt! Klotegem! Vergezochtegem!'

Minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA) moedigt de fusies van gemeenten aan, want zo staan ze financieel sterker om langetermijnkosten zoals de vergrijzing en de digitalisering te kunnen dragen. Als gemeenten dit jaar vrijwillig fuseren, kunnen ze op een schuldovername tot 500 euro per inwoner rekenen. Een aanzienlijke Subito voor Overpelt-Neerpelt (15,9 miljoen euro), Aalter-Knesselare (14 miljoen euro), Meeuwen-Gruitrode-Opglabbeek (11 miljoen euro) en Kruishoutem-Zingem (8 miljoen euro).

Enkele nieuwe fusiegemeenten hebben al een nieuwe naam, en ze gingen te werk zoals bij de fusies in de jaren 70: de hoofdgemeente slorpt een dorp op en de naam van de hoofdgemeente blijft behouden. Dat is het geval bij Aalter en Knesselare, dat blijft Aalter. Deinze plus Nevele blijft Deinze.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan