Daar is hij weer met een foute uitspraak en een goeie plaat, maar hoe rechts is Morrissey eigenlijk?

, door (kv)

1200

'Over rechtse rakkers, rukkers en rockers'

Alternatieve rock – met z’n tweedehandsgitaren, op de achterzijde van stempelkaarten gepende songteksten en Leger des Heils-anoraks – is links, zo wil een natuurwet. Toen David Cameron enkele jaren geleden in z’n hoedanigheid van Britse eerste minister te kennen gaf weleens een plaatje van The Smiths op te leggen, maakte dat Johnny Marr razend: hij verbood Cameron zelfs fan te zijn van zijn ex-groep. Zijn gewezen Smiths-bloedbroeder, Steven Patrick Morrissey, is een ingewikkelder paar mouwen. Terwijl hij met The Smiths nog ‘Margaret on the Guillotine’ zong, een doodswens aan het adres van Margaret Thatcher, kroop de solo-Morrissey begin jaren 90 op het podium gewikkeld in een Union Jack, waardoor songs als ‘The National Front Disco’ en ‘Bengali in Platforms’ (met een lyric als ‘Life is hard enough when you belong here’) helemaal niet meer zo ironisch leken als aanvankelijk gedacht.

Om dit Humo-artikel verder te kunnen lezen,
heeft u een abonnement nodig:

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan