Een niet te blussen woede-uitbarsting: 25 jaar Rage Against The Machine

, door (fvd)

vrijbeeld

'Zoals onze godsdienstleraar zei nadat we 'Killing in the Name' hadden meegebracht tijdens het vrije muziekuurtje: 'Straf!''

Bij wijze van inleiding twee typerende quotes uit het Rage-universum. De eerste komt van gitarist Tom Morello: ‘Een goede song zet je aan om met je voet op de grond te tikken of om een meisje te kussen. Een gewéldige song geeft je zin om op een flik te meppen en de suburbs in brand te steken. Ik wil alleen geweldige songs schrijven.’ Citaat twee, van frontman Zack de la Rocha: ‘If ignorance is bliss, then knock the smile off my face.’ Het zegt niet alles, maar wel veel over de rabiate toewijding waarmee ‘Rage Against the Machine’ (november 1992), de plaat met de Pulitzer winnende foto van een brandende monnik op de hoes, werd opgenomen.

De la Rocha nam het daarop ziedend en stampvoetend – zijn hoofd omringd door een zwarte vlam dreadlocks – op voor de onderdrukten, de noodlijdenden, de gediscrimineerden, de niet-op-tijd-ververste-goudvissen en andere minderheden.

Om dit Humo-artikel verder te kunnen lezen,
heeft u een abonnement nodig:

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan