De brandbrief van de twintigers: Generatie (net uit het) Y

humo-archief Maandag 9 januari 2012 - 08u38, door (jm)

Lang hebben we niet geweten waar ze precies voor staan, het jonge volkje dat geboren is na 1980. Maar sinds de aanzet tot de pensioenhervorming van de regering-Di Rupo en de reactie van de hyperventilerende vakbonden daarop, is er geen houden meer aan.

brand

De millennials — ook wel de Generatie Y genoemd — roeren zich, en wel met luide stem.

'Als het hier niet lukt, vertrek ik gewoon'

Lees enkele quotes

Humo bracht vier van die millennials samen.

Pieter Marechal (29) is de voorzitter van JONGCD&V, en gespecialiseerd in het thema.

Annelies Roose (25) heeft een master in geschiedenis; ze volgt nu een opleiding journalistiek, en ze blogt onder het kopje 'Nieuws doet wat met een mens'.

Thomas Stroobants (20) studeert architectuur, hij haalde het nieuws door uit protest tegen de staking van eind december van Gent naar Alken (130 kilometer!) te wandelen, en beheert de Facebookpagina 'Het kan anders'.

En Sara Jane Deputter (26) werd in het Radio 1-programma 'Peeters & Pichal' uitgeroepen tot 'hipste ambtenaar van het land'. Ze werkt voor de FOD Economie en is één van de bezielers van Club 35, een netwerk van jonge ambtenaren die de openbare sector proberen te moderniseren. Wat ze delen: een bekommernis om de toekomst van hun generatie, en een van alle franjes ontdane realiteitszin.

 • Pieter Marechal «Er kondigt zich een generatieclash aan op twee vlakken. Op het eerste niveau gaat het over de hoge staatsschuld die ingelost moet worden, wat extra bemoeilijkt wordt door de vergrijzing. Decennialang is er veel welvaart gecreëerd, maar daarvoor heeft het land zich wel flink in de schulden gestoken.

  »Nu zijn we op het moment gekomen dat die afbetaald moeten worden, maar de mensen die dat moeten doen, zijn met veel minder dan de generatie ervoor. En ondertussen moeten we ook de pensioenen betalen, de gezondheidszorg draaiende houden en de sociale zekerheid redden.

  »Dat kán niet, tenzij we alle hens aan dek roepen. Daar situeert zich dus de eerste clash: tussen de jonge generatie die beseft dat ze langer en harder zal moeten werken, en de babyboomgeneratie die nog steeds hoopt vroeg op pensioen te kunnen.

  »Op het tweede niveau gaat het over een samenleving die voordelen toekent op basis van de leeftijd. In de verloning, bijvoorbeeld. Iedereen vindt het normaal dat er zoiets bestaat als anciënniteit — hoe langer je werkt, hoe beter je daarvoor betaald wordt.

  »Maar is het wel zo normaal dat een twintiger veel minder krijgt dan zijn collega van vijftig, voor hetzelfde werk? Of neem het openbaar vervoer: waarom moet dat per definitie gratis zijn voor senioren? Waarom kennen we die voordelen niet toe op basis van andere criteria, zoals armoede of een handicap?

  »De basis van onze welvaartsstaat is: mensen die het moeilijk hebben, geven we een duwtje in de rug. Maar is het ook nodig dat we mensen op basis van hun leeftijd grote voordelen geven?»

 • Sara Jane Deputter «Ik begrijp dat oudere mensen het moeilijk hebben met de maatregelen die de regering nu treft. Er is hun altijd iets voorgespiegeld, en plots wordt daarop teruggekomen. Maar hallo: het is crisis voor iederéén. Kunnen we een beetje solidair blijven? De jonge generatie kan er niet voor blijven opdraaien. Wij kunnen dat écht niet blijven dragen.»

 • Marechal «Ik denk dat de ernst van de situatie nog altijd niet tot iedereen is doorgedrongen. In 2030 zal het armoederisico groter zijn voor een werkende jongere dan voor een gepensioneerde. Over achttien jaar hebben wij ondanks onze job dus meer kans om in de armoede te belanden dan wie op dat moment van een pensioen leeft. Dan krijg je het Amerikaanse fenomeen van de working poor: jongeren die hard werken, maar die niet rondkomen van hun loon. Mensen moeten wakker worden. Je mag dat risico écht niet onderschatten.»

 • Deputter «Ik reken niet meer op een pensioen. Al sinds m'n achttiende hoor ik dat ik absoluut m'n eigen toekomst moet verzekeren, en dat pensioensparen bijvoorbeeld een must is. En dat daar doe ik dus aan mee. Ik ga uit van het principe dat ik op het eind  van mijn carrière niets zal krijgen. En als er wel nog iets over is, is dat een fijn extraatje.»

 • Annelies Roose «Ik heb er geen probleem mee dat de politiek probeert om de grote bedrijven hier te houden, maar Electrabel maakt gigantisch veel winst en betaalt vier procent belastingen. Een béétje meer belasten moet toch kunnen? Iederéén moet inleveren - ook de grote jongens.»

 • Thomas Stroobants «De vijftigers en zestigers van nu hebben het áltijd heel goed gehad. Het ging sinds de jaren vijftig alleen maar beter: meer geld, meer luxe, meer leuke voordelen die ze zelf bedachten. Nu zijn we op het punt aanbeland waarop hun welvaartsstaat is ontploft. Iemand zei onlangs: 'Oneindige groei is kanker.' Klopt, toch? Ik heb het gevoel dat we aan het einde van een cyclus staan: mijn generatie is de eerste die het met minder zal moeten doen.»

 • Deputter «We beweren niet dat de oudere generatie lui is. We zien maar al te goed in dat die al keihard heeft gewerkt en uitkijkt naar het pensioen. Maar: het systeem vraagt nu eenmaal om langer te werken. En waarom moeten de generaties daarin per definitie tegenover elkaar staan? We kunnen de handen toch ook in elkaar slaan? Via een systeem van peter- en meterschap bijvoorbeeld, waarin ouderen hun kennis en expertise in de laatste jaren van hun carrière doorgeven aan de jongeren.»

 • Roose «Mijn grootste bezorgdheid is: zal ik wel een baan vinden? Al mijn vrienden en vriendinnen vragen zich dat af. Mijn vriend en ik willen later ook geen kinderen. Mijn moeder hoort dat niet graag: ze kijkt erg uit naar kleinkinderen. Maar ik weet niet of ik het een kind mag aandoen om op te groeien in de wereld zoals die er zal uitzien. Dat is niet de enige reden voor onze keuze, maar het speelt wel mee.»

 • Marechal «De jongere generatie moet aan hacktivism doen: ze moet haar eigen toekomst hacken. Op een originele manier haar eigen weg zoeken, ondernemend zijn, nieuwe dingen verzinnen. Maar ze moet hiet híér doen. Mijn oproep aan alle jongeren: loop asjeblieft niet weg.»

 • Marechal «Ik kan het perfect vinden met mijn ouders en grootouders, en dat geldt voor het grootste deel van mijn generatie. In 1968 kwamen de jongeren op straat tégen hun ouders — ze wilden een andere moraal, een andere manier van leven. Bij ons gaat het niet om waarden, want ik kijk naar de wereld op dezelfde manier als mijn ouders. Alleen is er socio-economisch van alles fout gelopen.»

 • Deputter «Er zijn altijd al wrijvingen geweest tussen de verschillende generaties, maar nu wordt de kloof tussen ons en de babyboomers toch erg groot. Er is veel argwaan, en die wordt nog versterkt door de manier waarop wij communiceren: via het internet. Socialenetwerksites zijn ons platform, en ouderen staan daar vaak wat verbaasd naar te kijken.»

 • Stroobants «Ik sta met mijn levensvisie lijnrecht tegenover mijn ouders. Zij zijn opgegroeid in een wereld waarin meer altijd beter was. Wij hebben geleerd dat het van de ene op de andere dag voorbij kan zijn met de wereld zoals we die kennen. Plots gingen er banken falliet en vlogen ze met vliegtuigen in torens in New York. Twintig jaar geleden sprong je als jongere mee op de trein van de welvaartsstaat, en alles kwam goed. Maar nu is die trein gestopt, en we moeten te voet verder.»

63 reacties

reageer ook 

Maandag 30 januari 2012 - 13u52

Arne

Ik word binnenkort 27. Ik zie dat sommige generatiegenoten ook gemerkt hebben dat onze wereld erop achteruit gaat. Alleen is het heel deprimerend om te zien dat ze met geen woord reppen over het probleem dat honderd maal erger is dan alle andere problemen in de wereld bij elkaar (dit is geen overdrijving, ik meen het letterlijk): de klimaatverandering. We zijn mooi op weg naar een wereld zonder koraalriffen, zonder noemenswaardige watervoorraden in de grootste bergketens van de wereld, een wereld waarin de grote graanschuren van de wereld woestijnen worden. We kunnen onszelf nog 10 jaar voeden en dan is het gedaan. Ik behoor tot een select clubje van mensen dat 'het gesnapt' heeft en kan gadeslaan hoe andere mensen naar hun voeten kijken terwijl onze beschaving op de ijsberg afvaart. Pensioen? Welk pensioen? In 2050 zal de beschaving ingestort zijn. Ik denk niet dat ik nog zal leven in 2040 (oorlogen, epidemiëen, hongersnood). Nu zullen jullie wel denken dat ik overdrijf. Dat is nu juist het probleem: zij die het weten, spreken altijd in bedekte termen over klimaat om niet afgedaan te worden als knettergek. Ik weet waarover ik spreek. Het is gewoon fysica: nog nooit is het CO2-gehalte van de aardatmosfeer op zulke korte tijd verdubbeld (of verdrievoudigd maar dat kunnen we nog vermijden). In het verleden hebben een paar catastrofale klimaatveranderingen gezorgd voor massa-extincties (50-90% van alle soorten). Maar geen enkele van die veranderingen was zo snel als de huidige. Het verschil wordt vaak uitgedrukt in grootte-ordes, tien keer trager, honder keer trager, ... Door alle andere tastbare, onmiddellijke problemen kijken we straal naast de olifant in de kamer. Ik hou mij vast voor 8 jaar Republikeinse tirannie en aanhoudende desinformatie in (een aantal recente artikels in de pers van Murdoch geeft aan dat de fossiele brandstoffenlobby de propaganda-oorlog nog niet heeft opgegeven). Voor de peak oil-fanaten vermeld ik ook even dat een studie in Nature concludeert dat peak oil een belangrijke factor is in de Spaanse crisis. Nog zo'n olifant. Alles draait om olie: Canada, Libië, Iran, noem maar op. Nu zullen velen zeggen: "we zullen met de neus op de feiten gedrukt worden." Was het klimaat maar geen systeem met feedbacks, kantelpunten en dergelijke. Was het maar mogelijk om terug te keren naar de tijd toen we het smelten van de permafrost nog konden tegenhouden. "Dat het moeilijk is, betekent niet dat het onmogelijk is en dat het onmogelijk is, betekent niet dat ik mij ga overgeven." Onze beschaving kunnen we waarschijnlijk niet meer redden. Maar we kunnen wel nog vermijden dat de Aarde wordt zoals Venus: uitgekookte oceanen, nooit meer leven. Lach maar, ik weet wat ik zeg!

 

Maandag 30 januari 2012 - 10u12

castellio

Adat sl ik 25j was dan was ik nog niet bezig met pensioen.40j arbeid dat mag je niet onderschaten.hier in westvl geen werk?doe hier alle van frankrijk afkomstig arbeiders weg en je hebt hier geen dopers meer;maar ja ze willen dat werk niet doen.hoe langer je maar school gaat hoe langer je moet werken on aan 40j aebeid te komen das toch normaal of niet. dat wij het goed hebben?????we hebben er voor gewerkt gogverd....jullie gaan naar school tot 25J of 30 j en daarbij nog paar keer blijven zetten omdat je het niet zag zitten om te werken!!!!kijk ik heb die wet niet gemaakt.Hans

 

Maandag 23 januari 2012 - 16u20

Leks

ik denk dat veel generatie X jongeren als volgt denken. Inderdaad hebben zij het makkelijker in 't begin dan de babyboom generatie, MAAR zij bekijken het op het einde van de rit denk ik.... vergis mij als ik mis ben... Als je het bekijkt tegen dat de babyboom generatie met pensioen is hebben ze hun lening al lang afbetaald, hebben ze een woning voor +-5milj.BEF gekocht op 15/20j afbetaald en tegen ze met pensioen zijn al een paar miljoenen BEF aan de kant staan..... De nieuwe generatie als de spaarcentjes van de ouders niet meekrijgen kunnen hebben het wat moeilijker, nu betaal je al 4milj.BEF voor een stuk grond, dan mag je nog 8milj. rekenen voor een huis of koop je een bestaand huis zit je aan 8-10milj., moeten ze gaan lenen op 25/30j of ze kunnen het niet betalen... Nieuwe generatie zal al zoals in japan en andere landen worden dat je een huis op 2 zelfs 3 generatie zal moeten afbetalen.... dat je als student al met schulden zit om je studies te betalen zoals in nederland... etc etc. ik denk dat elke generatie zijn eigen visie heeft en invalshoek op deze zaak.... maar zoals het al vaker werd aangekaart.... de fout ligt niet bij de gewone werkende mens maar bij de kortzichtige politiek en VOORAL bij de banken en grote bedrijven die niks of weinig bijdragen!!!! Laat ons liever samen de strijd aangaan tegen de echte oorzaak!

 

Donderdag 19 januari 2012 - 15u24

Granaat

Een verbazingwekkende discussie hier... Dit artikel maakt veel los. Ook bij mij, die niet zomaar in de pen kruipt. Ik ben nu 44 jaar, ik zit dus tussen beide generaties in. Ik heb de indruk dat de geïnterviewden uit welgestelde families komen, bij mij hebben mijn ouders het alvast niet beter dan ikzelf. En zij zijn in hun huidige welvaart gegroeid door er voor te werken. Tot mijn 6e hadden wij geen TV. Wij gingen nooit op reis. Ik mocht mee met de mutualiteit (10-jarigen, 14-jarigen) en vanaf mijn 18 met andere organisaties die jongeren een betaalbare kans boden op vakantie. Ik ben pas de eerste keer echt 'op reis' geweest toen ik al een paar jaar werkte. Ik moest sparen om zoiets te kunnen doen. Toen ik nog thuis woonde terwijl ik werkte gaf ik een flink deel van mijn inkomen af. Wie van jullie herkent zich hierin ? Ook nu is mijn moeder zeker niet rijk, integendeel. Zowel zij als ik letten goed op de uitgaven. Wij hebben geen kast van een villa. Toch hebben we het nu allebei beter dan vroeger. Vergelijk dit met jullie situatie nu : jullie hebben een geweldige start, geef toch toe dat jullie al veel luxe hebben waar wij vroeger niet eens van konden dromen ! En toch beweren jullie dat jullie het slechter hebben dan jullie ouders ! Wie van hen had vroeger een TV ? Pc's bestonden nog niet, een gewone telefoon was al een luxe. Een auto ook. Etc. Ik denk dus dat jullie nu al véél meer hebben dan de vorige generaties. Dat jullie nog meer willen is logisch, wie wil dat nu niet. Maar dat dan afreageren op de generatie die nu met pensioen gaat is gemeen. Zoals hier al uitgebreid uitgelegd werd in de reacties ligt de schuld bij de beleidsvoerders die er voor gezorgd hebben dat de situatie is wat ze nu is. Daarom is de oudere generatie kwaad en laten zij zich horen door een betoging. (niet iedereen staakte trouwens, er waren ook betogers die dit in hun vrije tijd deden) Zij (en jullie ook !) moeten opdraaien voor het gepruts van anderen. Banken worden gered, bedrijven betalen nauwelijks belastingen, maar "de gewone man" moet de put dempen. Zij door langer te werken, en jullie, jongeren, door meer belastingen te betalen. Dat is toch niet normaal ? Jullie doen ook alsof iedere oudere werkende met gemak een andere functie kan krijgen als toezichter, begeleider, opleider, of welke kaderfunctie dan ook. Het moet toch voor iedereen duidelijk zijn dat er veel te weinig van dit soort functies zijn om iedereen zo zijn loopbaan te laten beëindigen. Bovendien zijn er ook jongeren die deze plaatsen ambiëren. De realiteit is dat er niet voldoende aangepaste jobs zijn voor ouderen. En dat bedrijven er ook geen 'werk' van maken. Als jullie hier een oplossing voor hebben, graag ! Vakbonden maken zeker fouten, en ik vind ook dat zij meer moeite moeten doen om voeling krijgen met de werkende jongeren. Maar zich afzetten tegen vakbonden is makkelijker als je het goed hebt. Mijn ervaring is dat de ledenaantallen altijd spectaculair stijgen als werknemers in de problemen komen. Aarzel dus niet en laat jullie stem ook bij de bonden horen ! Zo kunnen jullie zelf beslissen hoe er in een crisis gereageerd moet worden. Nog één laatste opmerking. Lees de recente interviews met bedrijfsleiders in Humo. Hoe verklaren jullie dat zij zo moeilijk personeel vinden, zowel geschoold als ongeschoold ? Kansen genoeg voor jobhoppers zou je denken. En toch is er een hoge jeugdwerkloosheid en doen veel jongeren een beroep op het OCMW. En zijn er momenteel meer openstaande vacatures dan ooit tevoren... Aan alle schrijvers : bedankt voor jullie reacties, ik heb er veel aan gehad.

 

Reageer ook

Humo login:

(wordt nooit getoond)

Of login met facebook:

Nu in Humo

cd

Het beste volgens Humo in 2014: de cd top 40 (deel 4)

  Vrijdag 19 december 2014 - 10u23

Een klein dozijn gekneusde ribben, twee blauwe ogen, een gescheurde milt en een schedelbreuk later werd in het Ohm-hok besloten om van Humo’s top 20 van 2014 voor de aardigheid een top 40 te maken. Vandaag krijgt u deel 4. Geniet ervan, en aan (fvd): beterschap! Lees meer

cd

Het beste volgens Humo in 2014: de cd top 40 (deel 3)

  Donderdag 18 december 2014 - 09u23

Een klein dozijn gekneusde ribben, twee blauwe ogen, een gescheurde milt en een schedelbreuk later werd in het Ohm-hok besloten om van Humo’s top 20 van 2014 voor de aardigheid een top 40 te maken. Vandaag krijgt u deel 3. Geniet ervan, en aan (fvd): beterschap! Lees meer

@jeroen_maris op twitter

Naar twitter
jeroen_maris profile

jeroen_marisHeerlijkste ontdekking van het jaar: Jan Mulder is geabonneerd op G&R. http://t.co/jlHUmskWL8yesterday · reply · retweet · favorite

jeroen_maris profile

jeroen_marisMijlemans - Mortier - Van Meir. Tijdloze jongens. #alleenelvis http://t.co/FJ6H270paSyesterday · reply · retweet · favorite

jeroen_maris profile

jeroen_marisGuy is Marc Mijlemans niet vergeten. #linksonder #alleenelvisyesterday · reply · retweet · favorite

jeroen_maris profile

jeroen_marisMeer dan veertig jaar Humo. Geniet van je pensioen, Willem van de Fillem! Held. instagram.com/p/wrmr9KihGV/5 days ago · reply · retweet · favorite

jeroen_maris profile

jeroen_marisIk mag naar het verjaardagspartijtje van één van mijn jeugdhelden en heb een kaartje bij. #meuris50 instagram.com/p/wkBfhvihJK/7 days ago · reply · retweet · favorite

jeroen_maris profile

jeroen_marisMinnaars en verliezers in Amsterdam (2). instagram.com/p/wL-bBNChH_/17 days ago · reply · retweet · favorite

jeroen_maris profile

jeroen_marisMinnaars en verliezers in Amsterdam (1). instagram.com/p/wL-TTkihHa/17 days ago · reply · retweet · favorite

jeroen_maris profile

jeroen_marisOlsa Brakel ontvangt Malinwa alsof we Real Madrid zijn. Sowieso dat we eruit liggen straks. #brakvm #decup18 days ago · reply · retweet · favorite

jeroen_maris profile

jeroen_marisJe bent nog altijd niet echt gestorven, Elliott Smith. #liedjesluisteren18 days ago · reply · retweet · favorite

jeroen_maris profile

jeroen_maris.@destandaard De foto is niet helemaal duidelijk: welk ras precies?18 days ago · reply · retweet · favorite

jeroen_maris profile

jeroen_marisVooralsnog geen alcoholslot op de lezersrubriek in Humo. instagram.com/p/v00XGQihGn/26 days ago · reply · retweet · favorite

jeroen_maris profile

jeroen_marisParquet Courts (gisteren in de @Botanique) volgens Brigitte: humo.be/concert-review….30 days ago · reply · retweet · favorite

jeroen_maris profile

jeroen_marisParquet Courts speelde in 'Le Grand Journal', en het Franse talkshowpubliek ging helemaal loco: youtube.com/watch?v=aLwyk0….30 days ago · reply · retweet · favorite

jeroen_maris profile

jeroen_marisVandaag bezichtigde ik een appartement met een B-cup. #eneensixpack #eneenacup instagram.com/p/vbIgkOChF6/36 days ago · reply · retweet · favorite

jeroen_maris profile

jeroen_maris@dwvdevriese @schwalbekoenig Volgens mij trippel jij weleens naar Westmalle.39 days ago · reply · retweet · favorite

jeroen_maris profile

jeroen_marisUrinoirobservatie: naast mij stond net een man te plassen die très cool met twee handen een sms aan het schrijven was. Hoe flik je zoiets?39 days ago · reply · retweet · favorite

Humo 3876/51 16/12/2014Humo 3875/50Humo 3874/49 25-11-2014Humo 3873 25/11/2014Humo 3872 18/11/2014Humo 3871 10/11/2014

Jouw aanraders

Reacties en commentaren

De website van Humo maakt gebruik van cookies.   Meer info   Deze melding niet meer weergeven