Dagboek van een gerechtspsychiater: Chris Dillen

humo-archief Maandag 26 maart 2012 - 12u29, door (ab)

Hij keuvelde urenlang met Ronald Janssen en Hans Van Themsche over hun misdaden, die de bevolking deden huiveren. Best sympathieke jongens, vond hij. Gerechtspsychiater Chris Dillen ziet elke dag criminelen, en dat heeft zijn visie op de mensheid wel veranderd.

dillen

In zijn fictieve 'Dagboek van een gerechtspsychiater' passeren ze allemaal de revue: de sadistische verkrachter, de hysterische moordenares, de zielige necrofiel. Dokter Dillen moet uitzoeken of ze een gevaar zijn voor de maatschappij, wie liegt en wie niet bedriegt, wie gek is, wie spijt heeft en wie het best tot het einde van zijn dagen achter de tralies slijt... Maar hoe doe je dat, binnenkijken in de geest van een misdadiger?

'Ronald Janssen en Hans Van Themsche? Best sympathieke jongens'

13.30 uur. Het kantoor van gerechtspsychiater Chris Dillen, in een groene wijk in Schoten. Onze proefpersoon Stan Lauryssens meldt zich aan voor een MMPI2-test (Minnesota Multiphasic Personality Inventory 2), een uitgebreide vragenlijst die zal peilen naar zijn persoonlijkheid. Het is één van de tests die wordt afgenomen bij verdachten van een misdaad. Op basis van onder meer die resultaten moet de psychiater in opdracht van het gerecht bepalen of de betrokkene al dan niet 'een gevaar voor de maatschappij' is.

Enkele quotes van Chris Dillen

  • «De meeste mensen die je in het kader van het strafrecht ziet, zijn absoluut niet zulke goede leugenaars. Je merkt het snel wanneer er dingen niet kloppen. Je let op de manier waarop ze op de vragen reageren. Of ze al dan niet snel of spontaan antwoorden. Of er een vertraging in hun antwoord is. Of je informatie krijgt die je eigenlijk niet hebt gevraagd... Iemand die een verhaal bij elkaar liegt, vertelt meestal niet honderduit. Want hoe meer hij zegt, hoe meer kans dat hij door de mand valt. Bovendien vragen we ook naar gevoelsmatige aspecten, en iemand die een levensverhaal fantaseert, vergeet er vaak bij te verzinnen welke gevoelens erbij horen.»

  • «Ronald Janssen en Hans Van Themsche waren best sympathieke, toffe mensen. Net zoals Freddy Horion trouwens. Waarom niet? Ze worden onsympathiek als je als slachtoffer tegenover hen zit, maar in een andere verhouding vallen ze goed mee. De drie over wie ik het nu heb, waren ook zeer intelligent: ze hadden een scherper zicht op het leven en de anderen dan de doorsneemens.»

  • «De grote vergissing is dat men denkt dat wij vraag per vraag bekijken en analyseren. Dat is niet het geval: daar bestaat een computerprogramma voor die volgens een statistische methode werkt. Hoe is de test ontworpen? Men heeft duizenden van dergelijke zinnetjes voorgeschoteld aan mensen van wie men wist welke psychiatrische stoornis ze hadden. Hun antwoorden bleken samen te hangen met de stoornis die ze hadden. Daarna heeft men het minimum aantal vragen berekend dat je moet overhouden om de verschillende pathologieën nog via de vragenlijst te kunnen onderscheiden. De inhoud van veel van die zinnetjes is irrelevant. Of u ooit een deurklink hebt gerepareerd, heeft geen belang. Het gaat erom dat mensen met een bepaalde stoornis specifieke reeksen van vragen positief of negatief beantwoorden.»

  • «In België moeten gerechtspsychiaters niet officieel erkend worden. Iemand die hier afstudeert als psychiater, heeft in zijn twaalf jaar opleiding exact tweeënhalve dag les over forensische psychiatrie gekregen. En toch kunnen ze allemaal zonder enig probleem door een rechter of een advocaat aangeduid worden. In Nederland, waar ik jaren heb gewerkt, moet je een bijkomende opleiding volgen én praktijkervaring opdoen.»

  • «Voor het ogenblik is er sinds augustus vorig jaar niet meer betaald. En dat geldt voor alle deskundigen die voor het gerecht werken: onderzoekers van ballistiek en DNA, psychiaters, tolken... Niemand wordt betaald, want de overheid heeft geen geld. Sommige collega's die zitten daardoor dik in de financiële problemen. Ik doe zelf minder strafrecht omdat het economisch niet meer haalbaar is. Je moet eigenlijk zot zijn om het nog te blijven doen.»

3 reacties

reageer ook 

Donderdag 25 juli 2013 - 10u31

alain.heyrman

Deze was ik nog te melden: Onze Dr. Dillen is een man van het geld zonder oog voor menselijke waarden of zonder inlevingsvermogen zeker betreffende de verzekeringsdossiers. Nadat hij zoals gewoonlijk bepaalde dossiers "aangepast "heeft en een mens in de afgrond heeft helpen duwen gaat deze steeds vrolijk en fluitend op vakantie naar de skiegebieden.Dan vraag ik mij af wat de ware toedracht,motivatie is van zijn medewerking aan bepaalde projecten want deze hebben veel weg van de uitgevoerde projecten van Dr.Brandt uit WWII de VRT heeft er een documentaire over gemaakt ,eens goed naar de inleiding luisteren! Als je dat vergelijkt met de werkwijze van.. kom je wel heel dicht bij.

 

Donderdag 25 juli 2013 - 09u04

alain.heyrman

Dr.Dillen heeft hele goede vrienden bij het gerecht,zij bieden hem bescherming bij klacht en verwittigen bij een eventuele geplande inbeslagname zo kan hij netjes alles tijdig opkuisen.Hij werkt zeer graag voor Dr.Liessens tevens ook al zo'n 20 jaar actief in het vervalsen van medische dossiers voor o.a Fortis AG (dr.weyns & Assubel) .Zij kraken regelmatig een flesje terwijl ze overleggen met ingewijden in een bepaald clubje te antwerpen hoe men de attesten gaat vervalsen,wie naar wie door zal sturen en wat er vermeld moet worden op de documenten om tot het gewenste resultaat te komen,indien nodig zal men al tijdens de opname in een ziekenhuis bvb na een ongeval ingrijpen om de behandelingen aan te passen aan de wens van de verzekeringen.Zo kan men voorkomen dat er betreffende de aansprakelijkheid nadelige attesten voor de verzekering worden opgemaakt.U begrijpt dit is een criminele bende jaren actief met steun vanuit het gerecht,verschillende procureurs generaal (brussel & gent ), Orde der geneesheren werden op de hoogte gebracht doch zij laten gewoon begaan zelfs het gerecht van antwerpen.Een corrupt nest,zelfs zo corrupt dat zij schriftvervalsing medische discussie noemen,verschillende vervalste attesten over een periode van 3 jaar zijn een vergissing of per ongeluk, zij liegen de medische commissie voor en overhandigen deze de vervalste documenten zonder dit te melden.Getuigen worden niet gehoord,gerechtsbrieven naar het foute adres gestuurd,geen inzage verleend in de medische dossiers en een verklaring in verband met een mogelijk verdacht overlijden daar wordt zeker niets over gevraagd hetzij onderzocht,je weet maar nooit het zou mogelijk wel eens verband kunnen houden met..de vrienden.Zo is er Dr.D.Matton (AZ Beveren)betrokken arts bij de attesten legt zelfs een bekentenis af doch deze werd tot vandaag gewoon genegeerd anders zou men alle betrokkenen moeten vervolgen en dan valt het hele corrupte systeem welke door de jaren heen zorgvuldig werd uitgebouwd gewoon in elkaar dat zou zonde zijn van het geld nietwaar!U wenst meer info over deze corruptie bel maar 0498 26 94 47 voor de pers het dossier staat op verzoek ter beschikking en dat is sluitend bewijs en er zijn getuigen=eerlijke dokters want die zijn er ook nog! (ECHR 25694-06) groetjes.

 

Maandag 26 maart 2012 - 16u47

Bartho

Gelukkig dat meneer Dillen hier niet onder eed staat, want Justitie heeft hem ook na augustus 2011 nog een heleboel centjes uitbetaald. En zal dat nog een tijdje blijven doen, want van dat minder strafrecht doen is bij de parketten nog niets te merken. Misschien moet de dokter aan de leugendetector?

 

Reageer ook

Humo login:

(wordt nooit getoond)

Of login met facebook:

Nu in Humo

cd

Het beste volgens Humo in 2014: de cd top 40 (deel 4)

  Vrijdag 19 december 2014 - 10u23

Een klein dozijn gekneusde ribben, twee blauwe ogen, een gescheurde milt en een schedelbreuk later werd in het Ohm-hok besloten om van Humo’s top 20 van 2014 voor de aardigheid een top 40 te maken. Vandaag krijgt u deel 4. Geniet ervan, en aan (fvd): beterschap! Lees meer

cd

Het beste volgens Humo in 2014: de cd top 40 (deel 3)

  Donderdag 18 december 2014 - 09u23

Een klein dozijn gekneusde ribben, twee blauwe ogen, een gescheurde milt en een schedelbreuk later werd in het Ohm-hok besloten om van Humo’s top 20 van 2014 voor de aardigheid een top 40 te maken. Vandaag krijgt u deel 3. Geniet ervan, en aan (fvd): beterschap! Lees meer

Humo 3876/51 16/12/2014Humo 3875/50Humo 3874/49 25-11-2014Humo 3873 25/11/2014Humo 3872 18/11/2014Humo 3871 10/11/2014

Jouw aanraders

De website van Humo maakt gebruik van cookies.   Meer info   Deze melding niet meer weergeven