Ontdek de lokale muziektalenten in uw buurt op 'Lokale Helden'

, door (rvt)

lokaal

Omdat op 1 mei toch geen kip uit werken moet, zet Poppunt de avond voordien overal in Vlaanderen en Brussel optredens op het getouw - geen café, kelder, huiskamer, bibliotheek, afdak of tuinhuis zal onbenut blijven. Een betrouwbare lijst van alle locaties en organisaties vindt u natuurlijk hier, net als een fotospecial van de tegenwoordig bekendere lokale helden in hun prille beginjarenen. Een gesprekje met Poppunt-directeur Luc Nowé mag niet ontbreken.

HUMO Kaarten op tafel: wat wenst Poppunt met ‘Lokale Helden’ te bereiken?
Luc Nowé «We willen voor één avond de lokale scene in de picture zetten. We merken vaak dat voor prille bands de eerste stappen richting podium de moeilijkste zijn. Daar willen wij morgen iets aan doen, en waar kan dat beter dan in hun vertrouwde omgeving van vrienden, vriendinnen, tantes en nonkels?

»De prioriteit van Poppunt is een gezond muziekklimaat voor muzikanten en dj’s in Vlaanderen en Brussel creëren, waarin groepen hun eerste ervaring kunnen opdoen. We spelen op dat lokale talent omdat 80 procent van de doelgroep die morgen zal spelen, de toekomstige deelnemers van Humo's Rock Rally zijn.»

HUMO Wie organiseert dat allemaal?
Nowé «Ook lokale mensen. We hebben de organisatoren geholpen bij het vinden en presenteren van hun eigen lokale helden door middel van een stappenplan en andere tips and tricks. Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in 1.081 optredens van meer dan 800 bands op één enkele avond.»

HUMO Muzikanten en organisatoren hebben we al. Waar halen we het publiek vandaan?
Nowé «Oók lokaal! We willen de mensen morgen echt uit hun zetel halen en hen een beeld geven van het talent in hun omgeving. Ook qua gemeenschapsvorming kan het project met andere woorden tellen.

»Om het allemaal nog wat aanlokkelijker te maken, hebben we een aantal bekendere muzikanten gevraagd om terug te keren naar de plaats waar hun muzikale parcours begon. Gianni Marzo van Marble Sounds zal in zijn ouderlijk huis optreden. Tubelight zal dan weer te vinden zijn in het plaatselijke café waar hun eerste optreden plaatsvond.»

'Voor prille bands zijn de eerste stappen richting podium vaak de moeilijkste. Daar willen wij iets aan doen'

HUMO Hoe hebben jullie het hele project op poten gezet?
Nowé «Poppunt heeft in samenwerking met verschillende intermediaire organisaties het concept ‘Lokale Helden’ verspreid om zo organisatoren te zoeken. We hebben heel veel reacties gekregen, waarna het onze taak was om iedereen te stimuleren zijn initiatief tot een goed einde te brengen.

»Wij fungeren als medeorganisator langs de zijlijn. We kijken mee met de organisatoren en hebben het concept aangereikt, maar de invulling hebben ze zelf verzorgd. Ook eens iets anders: normaal hebben wij bij Poppunt van a tot z alles onder controle.»

HUMO Verwacht u dan een massale opkomst?
Nowé «Dat is natuurlijk de grote vraag, maar we krijgen alvast vele enthousiaste reacties binnen. Een jeugdhuis in Machelen had bijvoorbeeld geen muziekwerking meer, en zegt dankzij ons weer gemotiveerde mensen te hebben gevonden. Herentals denkt er zelfs aan hun lokale talent jaarlijks van een podium te voorzien. Ze schrokken zich daar rot dat er zo veel getalenteerde bands in de stad wonen.

»Voor ons was het experiment eigenlijk al geslaagd na de reacties - als daar dan ook nog een 50-tal optredens uit voort waren gekomen, hadden we dat geweldig gevonden. Uiteindelijk is het uitgedraaid op iets veel grootser.

»Vanaf maandag vertrekt er een bevraging naar de organisatoren en bands die onder andere naar de opkomst van het publiek zal peilen. Daarbij moeten we onze eigen enthousiaste kijk op ‘Lokale Helden’ even opzij zetten. Als er een positief effect blijkt uit de bevraging, gaan we voor een vervolgverhaal.»

HUMO In een notendop: het initiatief bombardeert de vertrouwde omgeving van de lokale helden tot springplank naar iets groters?
Nowé «Klopt! Je moet het zo bekijken: mijn jongste zoon drumt bij een groepje dat tot vorig jaar nog niet buiten het repetitiekot was geraakt. Maar toen er ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de plaatselijke sportkring een podium werd opgetrokken, stond ik tot mijn stomme verbazing plots tussen 800 man naar mijn eigen kind te kijken! Hij kwam gevleugeld het podium af, bedolven onder de complimenten, en een halfjaar later stond hij op Brussel Brost voor tienduizend man. Dat zegt voor mij alles over wat we met ‘Lokale Helden’ willen doen.»

HUMO Allemaal de straat op morgen!

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De website van Humo maakt gebruik van cookies.   Meer info   Deze melding niet meer weergeven