TV-review: 'De slimste gemeente van Vlaanderen' op VIER

tv-reviews Dinsdag 12 maart 2013 - 13u37, door (tr)

De machines van ‘De Kruitfabriek’ zijn voorlopig stilgelegd, en dus moet er een ander aan de kar trekken. ‘De slimste gemeente’, heet de opvolger. Geen actualiteit, maar een quiz met het predicaat ‘slimste’ in de naam: kán gewoon niet foutlopen.
 

de slimste gemeente

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

‘We hebben vanavond een mooi panel voor een politiek debat.’ Er was een tijd dat het opdraven van politici in amusementsprogramma’s een heikel punt was, zo ergens tussen het moment waarop Yves Leterme en Johan Vande Lanotte een baard aangemeten kregen door twee travestieten, en de dag dat Bart De Wever het zonnetje in huis mocht spelen in ‘De slimste mens’. ‘De slimste gemeente’ gaat er prat op maar liefst drie politici, burgemeesters, in de studio te krijgen om hun gemeente te verdedigen.

Wie al die ‘politieke beesten’ – om maar eens een afstotelijk cliché te gebruiken – in bedwang wil houden, kan maar beter de nodige merites hebben. Gelukkig bood zich daar Michiel Devlieger aan, van ‘De Laatste show’-faam: nog zo’n programma waarvan de titel valse beloftes bevatte. In die laatste was hij vooral aangever en inquisiteur van dienst, in ‘De slimste gemeente’ komt hij gevatter uit de hoek. Snedig, bijna. En mét bril, want een quizmaster mag een zekere ernst uitstralen, dacht hij wellicht. We zijn nog maar één aflevering ver, maar toch: we kunnen het wel vinden met de quizmaster in Devlieger.

Naast de burgervader zijn er ook telkens twee bewoners die hun stad mogen vertegenwoordigen. Die hebben de naam de slimste van hun gemeente te zijn, een prestatie die in de ene stad al een grotere verwezenlijking is als in de andere.
In de praktijk bestaan de teams vaak uit kandidaten die ook al ‘De Pappenheimers’, ‘De Canvascrack’, of ‘Per seconde wijzer’ op hun cv hebben staan. Indrukwekkend: iemand kwam er zelfs eerlijk voor uit ooit in ‘The One Man Show’ van Tom Waes gezeten te hebben. Léf.

Gedreven quizzers zijn dus veeleer de norm dan de uitzondering, wat ervoor zorgt dat het spel primeert, niet de sfeer. Geknetter tussen quizmaster en kandidaten onderling, een wisselwerking waar ‘De slimste mens’ en ‘De Pappenheimers’ van leven, blijft meestal uit.

Veel van het geknetter moet in de plaats komen van Sven De Leijer, oorspronkelijk publieksopwarmer van ambacht, die in tussenfilmpjes de deelnemende gemeentes voorstelt. Zo vroeg hij aan willekeurige inwoners van Hoeilaart waarom ze bekend staan als ‘Doenders’. Hét antwoord kwam van een vrouw op leeftijd, die kwam aanzetten met de verklaring ‘omdat wij veel doen’. Wat zij dan gedaan had vandaag? ‘Mijne porei opgezet.’ Niet slecht.

Schoten mocht de eerste overwinning op de sjerp schrijven, maar dat de titel ‘De slimste gemeente’ evenveel waarheid zal inhouden als de bewering dat Thomas Van Den Spiegel de slimste mens ter wereld is, of het gerucht dat Eurosong een zaak van staatsbelang is, hoeven we vast niet uit te leggen. Of we elke aflevering op de voet zullen volgen, kunnen we ook nog niet zeggen. Maar het moment dat onze bakermat om de eer zal strijden, zullen we er zijn. Kijken wie ze abusievelijk als dorpsslimste hebben gebombardeerd, want wij hebben alleszins geen brief in de bus gekregen.

Quote

‘Ik ben blauw geboren. Met de navelstreng rond mijn nek.’ – Tim Vandenput, liberaal burgemeester van Hoeilaart.

Tweet

0 reacties

reageer ook 

Reageer ook

Humo login:

(wordt nooit getoond)

Of login met facebook:

Nu in Humo

sextortion

Humo sprak met een slachtoffer van sextortion: 'Online worden veel mannen plots erg goedgelovig'

   Maandag 17 november 2014 - 20u15

De nieuwste internettrend is er eentje waar u maar beter vér van wegblijft: sextortion, afpersing via het internet, waarbij de slachtoffers met naaktbeelden van zichzelf worden gechanteerd. Stijn, een jonge Vlaming, kan ervan meespreken: vorige zomer raakte hij aan het chatten met de Filipijnse Serene Lee, en van het één kwam het ander. Peter De Waele, woordvoerder van de Federale Politie, legt uit waarom mensen zich zo makkelijk in de luren laten leggen op het internet. Lees een fragment en bekijk een documentaire

Tv-tips voor vanavond

RSS TV
filmpjes op tv&film;

vlaamse-tv-zenders op twitter

Naar twitter
tmf profile

tmf.@NiallOfficial is vandaag onze #ManCrushMonday! You like? http://t.co/N4bx6vX5OJ14 minutes ago · reply · retweet · favorite

Jouw aanraders

De website van Humo maakt gebruik van cookies.   Meer info   Deze melding niet meer weergeven