TV-review: 'Foute vrienden' op 2BE

tv-reviews Vrijdag 22 maart 2013 - 12u12, door (tr)

De laatste jaren heeft 2BE  (nog altijd gewoon ‘Kanaal 2’ in de volksmond) de gewoonte gekweekt om al eens hoge ogen te gooien als het over humor gaat: ‘Benidorm Bastards’, ‘Wat als?’, ‘Superstaar’… De lat lag dus hoog voor ‘Foute vrienden’. Loopt zelden goed af, zoiets.


foute vrienden

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Vraag ons niet waarom, maar we moesten voor het eerst in jaren nog eens denken aan ‘Met andere woorden’, een programma destijds gepresenteerd door de ravissante Carl Huybrechts. Die hield zich daarin voornamelijk bezig met deelnemers allerlei ongein in te fluisteren via oortjes, dingen die in die tijd toen nog voor leute konden zorgen op televisie, waarna hij het steevast op een onbedaarlijk lachen zette.

Wie ‘Foute vrienden’ gezien heeft, begrijpt waarom net die herinnering. Omdat trauma’s hardnekkig kunnen zijn, namelijk, maar vooral omdat de opzet van ‘Foute vrienden’ bitter weinig meer om het lijf had dan dat.

Onder de foute vrienden herkenden we onder anderen Begijn Le Bleu en Thomas Smith: grappenmakers van ambacht, die zich hadden toegelegd op elkaar van de pot gerukte dingen influisteren via oortjes, en het dan op een gieren zetten als het slachtoffer van dienst de bevelen uitvoerde. Een beschrijving die we al eens eerder gebruikt hebben, weten we. Maar we zeggen het maar zoals we het zagen.

De chemie tussen de vier vrienden was duidelijk voelbaar. Meer zelfs, driekwart van de zendtijd liggen ze onophoudelijk in een of andere deuk of kampen ze met lachstuipen die dokters decennia geleden in zeven haasten een koude douche hadden doen voorschrijven. Werkt aanstekelijk, maar tegelijk ook bevréémdend. Het viertal gierde namelijk bijna onophoudelijk, alsof ze buiten beeld onder schot gehouden werden door een malafide komiek, en even hard bij góéie moppen als bij flauwe bakken.

En laat nu net die laatste categorie iets te veel de bovenhand halen in de eerste aflevering. We hebben wel gelachen, daar niet van. Bij de petitie om stoute kinderen geen veiligheidsgordel meer te laten dragen in de auto, bijvoorbeeld. Of bij de petitie om andermans kinderen ook een oorveeg te mogen verkopen, die we ons ook nog wel zien ondertekenen (nee, wij hebben het niet zo voor kinderen). Maar te veel keren klonk het bij onze mondhoeken van ‘hebben we iets aan van u?’, en zaten we het dan maar uit.

Het niveau van de grappen gaat daarbij niet vrijuit, voelen we aan onze enkels (no offence voor het arsenaal kak-, pis- en seksmoppen die de vier in stelling hadden gebracht: er bestaat vast een publiek voor), maar ook aan het feit dat ‘Foute vrienden’ te veel steunt op het ‘jongens onder elkaar’-gevoel.

Een sentiment waar ook 2BE-product ‘M!LF’ aan kwam trekken enkele jaren geleden, en dat we toen evenzeer wandelen stuurden. Boys will be boys, jazeker. Maar televisie gericht op een bepaalde incrowd noopt ons zelden tot bescheuren, en denk bij voorgaande zin nu even hard aan ‘Loslopend wild’ als aan ‘Foute vrienden’. En voor u ons er nu van beschuldigt geen echte man te zijn: informeer eens bij uw zuster, zij weet beter.

Foute vrienden kan je maar beter mijden, sprak ons moeder ooit met vermanende vinger. Hetzelfde advies zullen we u niet geven, wij zijn uw moeder niet, maar vriend aan huis zijn betekent bij ons toch iets anders.

Quote

‘Ik begon te denken en dan ging het gewoon fout ’ – Begijn Le Bleu. Zoek het advies aan de kijker.

Tweet


 

4 reacties

reageer ook 

Zaterdag 30 maart 2013 - 17u46

wolv

je moet niet vragen dat het weer niet van de vrt komt dat programma.nu het is goed is om te lachen kunnen ze het nog niet waarderen.neen humo reporter die waarschijnlijk fan is van de vlaamse omroep dat het daarom is dat ei andere programmas afkraakt.denk dat die vent elke dag met een zure smoel loopt.want ik denk dat ei niet weet wat humor is.ik had er nog nooit naar gekken toen ik er toevallig op stond was ik meteen een ..fan.maar ja het is weer van een zender die de openbaren omroep niet heeft gemaakt daarom is het niet goed.meneer kijk dan in het vervolg enkel nog naar de vrt met een soms programmas die enkel geschikt zijn voor mensen zoals u.laat andere dan maar genieten van die foute vrienden.

 

Zaterdag 23 maart 2013 - 20u07

Zaterdag 23 maart 2013 - 20u03

cb

Wat was ik blij dat ik vernam dat het zondag om 10.30 terug uitgezonden wordt!!!! Een zalige 20 minuten ontspannen, lekker gieren en al de stress valt zo van je af!!! Ieders zijn HUMOr, maar ik vond dit toch bangelijk goed!!! Voor mij zou dit alle dagen even op antenne mogen ipv al die saaie soaps!!!

 

Zaterdag 23 maart 2013 - 18u12

J.B

Ik vond het wel leuk!!!!! Je zag dat de mannen plezier hadden bij het maken en dat was gewoon zalig om naar te kijken. Ik denk ook dat humor niet altijd 'intellectueel' moet zijn,humor is voor mij gewoon de knop omdraaien, niet teveel nadenken en lachen. Daar was het programma echt een perfect voorbeeld van. En als ik zo in mijn omgeving hoor, ben ik niet de enige die dat vond!! Dus laat deze 4 getallenteerde mannen maar hun ding doen en laat ons maar genieten en lachen met het resultaat. Mvg J.B

 

Reageer ook

Humo login:

(wordt nooit getoond)

Of login met facebook:

Nu in Humo

Jelle Vermeersch

Jeroom gaat internationaal: 'De apen die bij Humo rondlopen, dát blijft mijn familie'

   Maandag 22 december 2014 - 20u30

Humo’s huiscartoonist Jeroom – de vader van probleemkinderen als Ridder Bauknecht, Jos het Debiele Ei, Wouter Beke, Tettenman en Reetman, en tevens de sterker behaarde helft van het duo Snelders-Ouedraogo – heeft een boerenjaar achter de rug: zijn Knuffelbos danste een polonaise van Vlaanderen tot in de States, waar Comedy Central hem een contract aanbood om zijn cartoons te verfilmen. En tussendoor stal hij ook nog eens de harten van vrouwelijk Vlaanderen in ‘De slimste mens ter wereld’. Lees een fragment

Karl Vannieuwkerke & Ivan De Vadder

Karl Vannieuwkerke en Ivan De Vadder: 'Het glas is voor ons allebei halfvol. Als we het samengieten, loopt het zelfs over'

  Maandag 22 december 2014 - 20u30

Dat ze er allebei goed uitzien, ondanks hun ziekte. Blos op de wangen, heldere blik. ‘Ik sta zelfs iets te dik, maar dat hebben de dokters liever dan te mager,’ zegt Ivan De Vadder. Ook Karl Vannieuwkerke is een paar kilo’s te zwaar. Alleen maar méér lichaam om in de strijd te gooien. De kanker die in hun lijven woedt, haalt de krijger in hen boven.  Lees een fragment

De website van Humo maakt gebruik van cookies.   Meer info   Deze melding niet meer weergeven