Serie: Borgen

tv-tips Woensdag 5 september 2012 - 06u09

Moois uit het noorden: in ‘Borgen’ (van het huis dat ons eerder al ‘The Killing’ bracht) ziet u hoe Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen), de leider van een kleine progressieve partij, het door een speling van het lot – het kunnen ook de spindoctors geweest zijn – tot de eerste vrouwelijke premier van Denemarken schopt en vervolgens haar nieuwe job én de politieke realiteit moet zien te rijmen met haar gezinsleven en idealisme.

borgen

Visionaire tv ook, want nadat de eerste twee seizoenen van de reeks waren ingeblikt, kregen de Denen daadwerkelijk voor het eerst een vrouwelijke statsminister.

Sidse Babett Knudsen «Een klassiek geval van life imitating art, zeker?Helle Thorning-Schmidt en Nyborg hebben trouwens al een paar gelijkaardige katjes te geselen gehad. Hoe dan ook: ik heb er een punt van gemaakt om onze eerste minister niet te veel te bestuderen, kwestie van niet ineens door haar beïnvloed te worden bij de opnames van seizoen drie. Om de politiek onder de knie te krijgen, blijf ik wel gewoon naar ‘The West Wing’ kijken.»

- Had je eigenlijk verwacht dat ‘Borgen’ zo zou aanslaan?

Knudsen «Niemand had verwacht dat ‘Borgen’ het succes van ‘The Killing’ zou evenaren, per slot van rekening is het een serie over de Deense politiek.

»Naar mijn gevoel is het Deens dan ook nog eens de lelijkste en meest beperkte taal die er is. Probeer maar ‘ns iemand te verleiden in het Deens: ’t klinkt allemaal algauw alsof je aan het overgeven bent. Nee, als we het succes ergens aan te danken hebben, dan is dat aan de sterke scenario’s en de manier waarop de personages geborsteld worden.»

- Birgitte Nyborg is sterk, ambitieus en eerlijk: een politica die met de fiets naar het werk komt, ook als er géén fotografen in de buurt zijn. Hoe komt het toch dat er in Deense tv-series zulke knappe vrouwenrollen zitten?

Knudsen «Ik denk dat we hier sowieso heel ver staan wat de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen betreft. De Deense publieke omroep, die ‘The Killing’ en ‘Borgen’ maakte, heeft ook een vrouw aan het roer. We weten dus wel iets van vrouwen die in een mannenbastion opereren.

»Er werken drie scenarioschrijvers aan ‘Borgen’: allemaal mannen, dus af en toe moeten ze wel wat bijgestuurd worden (lacht). Zo hadden zij een Birgitte voor ogen die zich heel vaak schuldig voelde - over haar gezin dat ze noodgedwongen verwaarloost, over de compromissen die ze soms moet sluiten. Het clichébeeld van de gevoelige vrouw, zeg maar. Maar dat zag ik dus niet zitten: alsof een premier na elke onpopulaire maatregel thuis ligt te snotteren. Of op kantoor bij de foto van haar gezin gaat zitten zuchten. Dat is gewoon niet geloofwaardig.

»Wat overigens niet wil zeggen dat Nyborg nooit eens een moment van zwakte kent, of uit onzekerheid aan haar man vraagt of haar achterste niet te dik is in een nieuwe jurk.»

- Dus toch een harde tante à la Sarah Lund van 'The Killing', ook al is ze op het eerste gezicht aardiger – en beter gekleed.

Knudsen «Daar kan ik moeilijk over oordelen, want ik heb ‘The Killing’ nooit gezien, hoewel ik bevriend ben met Sofie Grå b ø l . Eigenlijk was ik vroeger een artistieke snob: ik deed alleen theater en film en keek wat neer op tv. ‘t Is Sofie die me overgehaald heeft om het toch eens te proberen.

»En wat die kleren betreft: thuis draag ik ook gewoon een gebreide Lund-trui hoor – in Denemarken is iedereen wettelijk verplicht er één in huis te hebben.»

Bekijk de trailer:

0 reacties

reageer ook 

Reageer ook

Humo login:

(wordt nooit getoond)

Of login met facebook:

Nu in Humo

sextortion

Humo sprak met een slachtoffer van sextortion: 'Online worden veel mannen plots erg goedgelovig'

   Maandag 17 november 2014 - 20u15

De nieuwste internettrend is er eentje waar u maar beter vér van wegblijft: sextortion, afpersing via het internet, waarbij de slachtoffers met naaktbeelden van zichzelf worden gechanteerd. Stijn, een jonge Vlaming, kan ervan meespreken: vorige zomer raakte hij aan het chatten met de Filipijnse Serene Lee, en van het één kwam het ander. Peter De Waele, woordvoerder van de Federale Politie, legt uit waarom mensen zich zo makkelijk in de luren laten leggen op het internet. Lees een fragment en bekijk een documentaire

Meest gelezen

Tv-tips voor vanavond

RSS TV
filmpjes op tv&film;

vlaamse-tv-zenders op twitter

Naar twitter
tmf profile

tmf.@NiallOfficial is vandaag onze #ManCrushMonday! You like? http://t.co/N4bx6vX5OJ3 minutes ago · reply · retweet · favorite

Jouw aanraders

De website van Humo maakt gebruik van cookies.   Meer info   Deze melding niet meer weergeven