Serie: Inspector Winter

tv-tips Canvas | zaterdag 27 april 2013 | 20u10

Nordic noir blijft ongemeen populair, en zoals u weet, heeft Canvas een voorkooprecht op moorden uit het noorden: na ‘Wallander’, ‘Varg Veum’, ‘The Killing’ en ‘The Bridge’ begint de zender vanavond met het ijzingwekkende ‘Inspector Winter’, gebaseerd op de detectiveromans van de Zweed Åke Edwardson.

winter

Voor z’n bestsellers over de bedachtzame Göteborgse inspecteur Erik Winter (Magnus Krepper) mocht Edwardson van de Swedish Crime Writers’ Academy drie keer de award voor Beste Zweedse Misdaadroman in ontvangst nemen. Wat is volgens hem het geheim van een goede krimi?

Åke Edwardson «Een dwingende plot alleen is niet voldoende: hoe vernuftig je verhaal ook in elkaar zit, als je personages eendimensionaal zijn, haken je lezers af. En terecht. In de elf romans die ik over Erik Winter heb geschreven, is hij geëvolueerd van een onzekere jongeman die alleen maar goed is in z'n job, tot een zelfverzekerde echtgenoot en vader.

»Je mag hem zien als een tegenreactie op de helden uit de misdaadromans van midden jaren negentig – je kent ze wel: ze zijn gescheiden, van middelbare leeftijd en lichtjes alcoholverslaafd, en ze hebben aan alles en iedereen een hekel. (Rolt de ogen) Compleet ongeloofwaardig, vind ik.»

- Bent u tevreden over de verfilming van de Winter-romans?

Edwardson «Zeker. De makers hebben de melancholische toon van de boeken uitstekend weten te vatten. Ze hebben het trouwens niet altijd even makkelijk gehad. Toen ze voor ‘Vänaste land’ (‘Een vlucht vooruit’, over de Scandinavische bikeroorlogen, vanavond op Canvas, red.) in de verloederde buurten van Göteborg aan het filmen waren, werden hun auto’s en materiaal door échte bikers vernield. De criminele motorbendes zijn daar baas op straat.»

- Waarom bent u er na elf Winter-romans mee opgehouden?

Edwardson «Het weemoedige karakter van de romans komt niet zomaar uit de lucht vallen: ik ben van nature nogal droefgeestig. Na elk boek zat ik met een depressie, en dat kon ik niet meer aan. Stoppen voelde alsof ik m’n zoontje aan een weeshuis afstond. Maar er moest íéts gebeuren.»

0 reacties

reageer ook 

Reageer ook

Humo login:

(wordt nooit getoond)

Of login met facebook:

Nu in Humo

sextortion

Humo sprak met een slachtoffer van sextortion: 'Online worden veel mannen plots erg goedgelovig'

   Maandag 17 november 2014 - 20u15

De nieuwste internettrend is er eentje waar u maar beter vér van wegblijft: sextortion, afpersing via het internet, waarbij de slachtoffers met naaktbeelden van zichzelf worden gechanteerd. Stijn, een jonge Vlaming, kan ervan meespreken: vorige zomer raakte hij aan het chatten met de Filipijnse Serene Lee, en van het één kwam het ander. Peter De Waele, woordvoerder van de Federale Politie, legt uit waarom mensen zich zo makkelijk in de luren laten leggen op het internet. Lees een fragment en bekijk een documentaire

Meest gelezen

Tv-tips voor vanavond

RSS TV
filmpjes op tv&film;

vlaamse-tv-zenders op twitter

Naar twitter
JIM_be profile

JIM_beRT @Sstrid: Voor de mensen die mij al graag ne keer zien afgaan op nationale televisie: een week lang spui ik onzin op #JIMNOW @JIM_be5 minutes ago · reply · retweet · favorite

Jouw aanraders

De website van Humo maakt gebruik van cookies.   Meer info   Deze melding niet meer weergeven