Serie: Inspector Winter

tv-tips Zaterdag 27 april 2013 - 08u38

Nordic noir blijft ongemeen populair, en zoals u weet, heeft Canvas een voorkooprecht op moorden uit het noorden: na ‘Wallander’, ‘Varg Veum’, ‘The Killing’ en ‘The Bridge’ begint de zender vanavond met het ijzingwekkende ‘Inspector Winter’, gebaseerd op de detectiveromans van de Zweed Åke Edwardson.

winter

Voor z’n bestsellers over de bedachtzame Göteborgse inspecteur Erik Winter (Magnus Krepper) mocht Edwardson van de Swedish Crime Writers’ Academy drie keer de award voor Beste Zweedse Misdaadroman in ontvangst nemen. Wat is volgens hem het geheim van een goede krimi?

Åke Edwardson «Een dwingende plot alleen is niet voldoende: hoe vernuftig je verhaal ook in elkaar zit, als je personages eendimensionaal zijn, haken je lezers af. En terecht. In de elf romans die ik over Erik Winter heb geschreven, is hij geëvolueerd van een onzekere jongeman die alleen maar goed is in z'n job, tot een zelfverzekerde echtgenoot en vader.

»Je mag hem zien als een tegenreactie op de helden uit de misdaadromans van midden jaren negentig – je kent ze wel: ze zijn gescheiden, van middelbare leeftijd en lichtjes alcoholverslaafd, en ze hebben aan alles en iedereen een hekel. (Rolt de ogen) Compleet ongeloofwaardig, vind ik.»

- Bent u tevreden over de verfilming van de Winter-romans?

Edwardson «Zeker. De makers hebben de melancholische toon van de boeken uitstekend weten te vatten. Ze hebben het trouwens niet altijd even makkelijk gehad. Toen ze voor ‘Vänaste land’ (‘Een vlucht vooruit’, over de Scandinavische bikeroorlogen, vanavond op Canvas, red.) in de verloederde buurten van Göteborg aan het filmen waren, werden hun auto’s en materiaal door échte bikers vernield. De criminele motorbendes zijn daar baas op straat.»

- Waarom bent u er na elf Winter-romans mee opgehouden?

Edwardson «Het weemoedige karakter van de romans komt niet zomaar uit de lucht vallen: ik ben van nature nogal droefgeestig. Na elk boek zat ik met een depressie, en dat kon ik niet meer aan. Stoppen voelde alsof ik m’n zoontje aan een weeshuis afstond. Maar er moest íéts gebeuren.»

0 reacties

reageer ook 

Reageer ook

Humo login:

(wordt nooit getoond)

Of login met facebook:

Nu in Humo

wegwijzerssq

'Scharreleieren Te Koop': de wereld achter de wegwijzer

  Dinsdag 19 augustus 2014 - 07u05

Er zijn wegwijzers naar steden en gemeenten, naar containerparken en restaurants. Maar er zijn ook wegwijzers naar aardappelen, scharreleieren, legkippen en fokstieren. Dat zijn de wegwijzers van de zeer kleine kleinhandel met hun vaak ontroerende eenvoud qua verfwijze en spelling. Humo volgde die pijlen. En werd een stuk wijzer. Lees een fragment

RSS TV

Reacties en commentaren

filmpjes op tv&film;

vlaamse-tv-zenders op twitter

Naar twitter
JIM_be profile

JIM_beRT @Saaremien: #Filmtip deze avond: SHARKNADO OP @JIM_be ! 🐬🐳🐋7 hours ago · reply · retweet · favorite

Meest bekeken tv-programma's

 De week van 30 april - 7 mei.

 
 • THUIS

  1.084.173

 • IEDEREEN BEROEMD

  1.022.622

 • HET 7 UUR-JOURNAAL

  954.257

 • SPORTWEEKEND

  757.424

 • DE ZOO

  749.884

 • THE VOICE VAN VLAANDEREN

  733.979

 • BLOKKEN

  704.110

Jouw aanraders

De website van Humo maakt gebruik van cookies.   Meer info   Deze melding niet meer weergeven