De slag om Brussel: Stinkkaas

, door (nj)

17531_De_slag_om_Brussel.jpg

Teun van de Keuken « Het gaat, om precies te zijn, over rauwmelkse kaas: kaas die wordt gemaakt zonder de melk te pasteuriseren. Van Europa mogen die kazen niet meer dan een bepaald aantal foute bacteriën bevatten - listerine bijvoorbeeld - omdat zwangere vrouwen en kinderen er anders ziek van kunnen worden.

» Onze belangrijkste vaststelling ter zake is dat Nederland maar weer eens het braafste jongetje van de klas is. Zo braaf zelfs, dat wij de regels over rauwmelkse kazen veel strenger interpreteren dan ze eigenlijk zijn. Gold-plating, heet dat officieel - je voorziet de Europese regel als het ware van een vergulde laag, om het toch maar zéker niet fout te doen. Het rare is dat je de Hollandse kaasmakers dat maar moeilijk aan hun verstand kunt brengen: wanneer je ze vraagt waarom ze hun kaas drie keer paar maand laten controleren, en niet twee keer per jaar, zoals in alle andere Europese landen, dan krijg je altijd weer zo'n repliek van 'Dat moet van Brussel, met al die stomme regeltjes van hun'. Terwijl dat dus gewoon niet waar is!

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo's tv-tips in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De website van Humo maakt gebruik van cookies.   Meer info   Deze melding niet meer weergeven